Κομισιόν: Πρόταση για ταχύτερους εμβολιασμούς - Ανησυχία για τα νέα στελέχη

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 17:11
UPD:17:13
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί ειδική ομάδα για τη διανομή των εμβολίων, ανησυχώντας για της μεταλλάξεις του ιού. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι αποφάσεις για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης.

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών για μια συντονισμένη απάντηση στην κρίση COVID-19, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη: να έχει εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, και μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη μέλη θα έπρεπε να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν φυσικές αποστάσεις, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να αυξήσουν τις δοκιμές και να αυξήσουν την ανίχνευση επαφών και την αλληλουχία γονιδιώματος για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές του ιού.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ανοδική τάση σε αριθμούς κρουσμάτων, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπιστεί η «κόπωση COVID» τους επόμενους μήνες, από την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε όλους τους τομείς, βοηθώντας τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια Νότια και την ανατολική γειτονιά, όπως και στην Αφρική.

Στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν, των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων με φαρμακευτικές εταιρείες για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες της ΕΕ για αυξημένη ικανότητα παρασκευής εμβολίων.

Επίσης, αναφέρεται πως η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ περί προστασίας δεδομένων, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη συνέχεια της περίθαλψης.

Και όπως σημειώνει, μια κοινή προσέγγιση πρόκειται να συμφωνηθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου για να επιτρέπεται η ταχεία χρήση των πιστοποιητικών των κρατών μελών σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ακόμη, τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώσουν για τις στρατηγικές των δοκιμών τους ώστε να λαμβάνουν υπόψη νέες παραλλαγές και να επεκτείνουν τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου. Τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως την αλληλουχία γονιδιώματος σε τουλάχιστον 5% και κατά προτίμηση στο 10% των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών. Επί του παρόντος, πολλά κράτη μέλη δοκιμάζουν κάτω από το 1% των δειγμάτων, το οποίο δεν αρκεί για να προσδιορίσει την εξέλιξη των παραλλαγών ή να εντοπίσει νέες.

Αναφορικά με τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας η Κομισιόν επισημαίνει ότι: πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα ταξιδιού, όπως μέτρα υγιεινής και απόστασης στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς, όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά, πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των τεστ σε ταξιδιώτες, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με υψηλότερη συχνότητα παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Επιτροπή πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό Team Europe για τη δομή της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη με τα κράτη μέλη.

Αυτό θα επιτρέψει την κοινή χρήση με τις χώρες εταίρους για πρόσβαση σε μερικές από τις 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική και νότια γειτονία και στην Αφρική.

Η Team Europe έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της COVAX.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει ότι “θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνο όταν όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια”. Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως “η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και η σημαντική αύξηση των περιπτώσεων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού”, σημειώνοντας με αισιοδοξία ότι “το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη”.

Ενώ, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, υπογράμμισε ότι “χρειαζόμαστε γρήγορη και συντονισμένη δράση κατά των νέων παραλλαγών του ιού. Οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να χρειάζονται χρόνο μέχρι να φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και μέχρι τότε πρέπει να λάβουμε από κοινού άμεσα, συντονισμένα και προληπτικά βήματα”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή