Κομισιόν: Σε σύγκρουση με Pfizer/BioNtech για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 14:45
UPD:15:29
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Σε σύγκρουση έρχονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Pfizer/BioNtech με αφορμή τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων. Η απόφαση των δύο εταιρειών να μειώσουν τον αριθμό των φιαλιδίων εμβολίων που στέλνουν σε ευρωπαϊκές χώρες ανάγκασε τους υγειονομικούς να επιβραδύνουν τα σχέδια εμβολιασμού, με τουλάχιστον ένα κράτος μέλος της ΕΕ να απειλεί για νομική δράση καθώς αυξάνονται οι εντάσεις λόγω περιορισμένου εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ιταλία απειλεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις. Χθες, ο ειδικός επίτροπος για την Covid-19 Ντομένικο Αρκούρι δήλωσε ότι διαμηνύθηκε ότι η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στην χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Το συμβόλαιο των Pfizer/Biontech με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόρρητο και κάθε χώρα διαπραγματεύεται διαφορετικές διευθετήσεις για τις παραδόσεις της Pfizer.

Δεν είναι σαφές αν η αμερικανική εταιρεία έχει νομικές υποχρεώσεις για να παραδίδει συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, όπως φαίνεται ότι απαιτείται από ορισμένες εθνικές παραγγελίες, ή σε τριμηνιαία βάση.

Η κίνηση των κατασκευαστών ακολούθησε μια απόφαση αυτού του μήνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι έξι δόσεις μπορούν να εξαχθούν από κάθε φιαλίδιο BioNTech / Pfizer αντί για πέντε, αφού οι επαγγελματίες υγείας διαπίστωσαν ότι υπήρχε συχνά επιπλέον εμβόλιο.

Οι συμβάσεις της Pfizer και της BioNTech με κυβερνήσεις αφορούν καθορισμένο αριθμό δόσεων και οι εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στις προσαρμοσμένες οδηγίες μειώνοντας τον αριθμό των φιαλιδίων που παραδίδουν. Αλλά για να διασφαλιστεί η εξαγωγή έξι δόσεων, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό είδος βελόνας, που ονομάζεται σύριγγα χαμηλού όγκου.Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησαν επείγουσα τηλεφωνική κλήση την Τρίτη όπου συζήτησαν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα μπορούσαν να εξαγάγουν όλες μια έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο και τα χρονοδιαγράμματα για μελλοντικές παραδόσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν σχετικά με την κλήση.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ καλούν τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν μια σκληρή γραμμή με την Pfizer και άλλους προμηθευτές εμβολίων.

«Χρειαζόμαστε την Κομισιόν να μην είναι μόνο συντονιστής αλλά και σκληρός διαπραγματευτής με φαρμακευτικές εταιρείες, μιλώντας εξ ονόματος 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Μόνο μια ισχυρή στάση θα επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε έναν στόχο της ΕΕ που δημοσίευσαν οι Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times και Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή