Αρχιτεκτονική έμπνευση από 3D εκτύπωση αστακού

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 10:00
REUTERS/JILL GRALOW
A- A A+

Εμπνευσμένοι από τα φυσικά, στριφογυριστά σχέδια ενός κελύφους αστακού, Αυστραλοί ερευνητές λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εκτύπωσης 3D, να βελτιώσουν την αντοχή του σκυροδέματος για χρήση σε πολύπλοκη αρχιτεκτονική.

REUTERS/JILL GRALOW

Ενισχυμένο με χαλύβδινες ίνες, το σκυρόδεμα γίνεται πιο ανθεκτικό όταν τοποθετηθεί σε μοτίβο που αντιγράφει ένα κέλυφος αστακού, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης.

Αντί να χρησιμοποιεί ένα καλούπι, η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση στρώσεων σκυροδέματος το ένα πάνω από το άλλο, κατευθυνόμενο από ένα πρόγραμμα υπολογιστή με τη χρήση της τεχνολογίας 3D εκτύπωσης.

REUTERS/JILL GRALOW

«Το κέλυφος του αστακού είναι πάντα κάτι που με εκπλήσσει με τα πολύ ενδιαφέροντα σχήματα και τις αρχιτεκτονικές του, και ειδικά καθώς το κέλυφος του αστακού είναι πραγματικά εκπληκτικά και πολύ σκληρό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τζόναθαν Τραν στο Reuters.

Ο Τραν είπε ότι ο σχεδιασμός θα βοηθούσε στην κατασκευή ιδιαίτερων τόξων ή στριμμένων κατασκευών με πολύπλοκες γεωμετρίες.

naftemporikigr
 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή