Κλ. Μπον: Απαραίτητη η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 10:36
UPD:10:37
EPA/BENOIT TESSIER / POOL
A- A A+

Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί εάν χώρες του μπλοκ επιλέγουν κινεζικά ή ρωσικά εμβόλια για την COVID-19 τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον την Παρασκευή.

«Αν πήγαν να επιλέξουν το κινέζικο ή  και το ρωσικό εμβόλιο, νομίζω ότι θα ήταν αρκετά σοβαρό», δήλωσε ο κ. Μπον στο ραδιόφωνο RTL

«Θα δημιουργούσε πρόβλημα όσον αφορά την αλληλεγγύη μας και θέτει επίσης πρόβλημα κινδύνου για την υγεία, επειδή το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην Ευρώπη. Υποβλήθηκε αίτημα για έγκριση, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη στην ΕΕ, και δεν έχει τεθεί ακόμη ζήτημα για το κινεζικό εμβόλιο», προσέθεσε.

Το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας έχει ήδη εγκριθεί ή αξιολογείται για έγκριση σε τρία κράτη στην ανατολική πτέρυγα του μπλοκ της ΕΕ - Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία - καθώς οι καθυστερήσεις παρεμποδίζουν τα προγράμματα εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα άρχισε να εξετάζει το Sputnik V.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα μίλησε επίσης με τον Κινέζο ηγέτη Σι Ζινπίνγκ σχετικά με την αγορά του κινεζικού εμβολίου για την COVID-19, δήλωσε ο βοηθός του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP τη Δευτέρα, αν και ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιεντζιέλσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι προς το παρόν δεν το συνιστούν λόγω ανεπαρκών δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για την αγορά του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή