Εκθεση αφιερωμένη στα φωτογραφικά δελτάρια της Ανδρου

Στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 12:34

«Χαιρετίσματα από την ¶νδρο...» τιτλοφορείται η έκθεση που θα εγκαινιασθεί στις 7 Ιουλίου, (Σάββατο στις 19.30) στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Ανδρου και είναι αφιερωμένη στα φωτογραφικά δελτάρια της νήσου από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας 1960.

Πρόκειται για μία ακόμα παραγωγή της Καΐρείου Βιβλιοθήκης, αυτή τη φορά με αποκλειστική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και επιμελητή τον γνωστό φωτογράφο και μελετητή της φωτογραφίας Γιάννη Σταθάτο.

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές μονογραφικό λεύκωμα με 78 ολοσέλιδες αναπαραγωγές, δοκίμιο του επιμελητή και πληροφοριακά επίμετρα, καθώς και επιλογή από τα κείμενα των δελταρίων. Τα δελτάρια προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του Γιώργου Παπαδόπουλου, με πρόσθετο υλικό από τις συλλογές Αντώνη Πολέμη, Ιωάννη Κοντοβασίλη και Ε.Λ.Ι.Α.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα δελτάρια δημοσιεύθηκαν στην ¶νδρο από εγχώριους επιχειρηματίες, από την οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε το 1892 ο τυπογράφος Λορέντζος Καραουλάνης -επιχείρηση που δραστηριοποιείται για πάνω από έναν αιώνα και κυκλοφορεί το 90% περίπου όλων των Ανδριώτικων ταχυδρομικών δελταρίων, και περιλαμβάνει χειροποίητες τοπικές εκδόσεις επαγγελματιών φωτογράφων. Χάρη στην επιμονή λίγων συλλεκτών, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αυτής διασώθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας ασυνήθιστα ολοκληρωμένης εικόνας της διακίνησης φωτογραφικών εικόνων στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι φωτογραφίες αποτελούν πολύτιμη εικονική μαρτυρία για το παρελθόν του νησιού, ενώ η μελέτη των σύντομων μηνυμάτων που αναγράφονται σε όσα δελτάρια «πέρασαν από τα χέρια» του ταχυδρομείου προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πως οι επισκέπτες της εποχής έβλεπαν την ¶νδρο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα