Ξεκίνησε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 10:53
UPD:13:51
Shutterstock
A- A A+

Ξεκίνησε στις 10:30 ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι επαφές πιάνουν το νήμα ως αφέθηκαν κατά τον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η Αθήνα, ωστόσο, κρατά «μικρό καλάθι» σχετικά με τις πιθανότητες προόδου των συνομιλιών εξαιτίας των προκλητικών τουρκικών ενεργειών που ακολούθησαν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, με την έξοδο του υδρογραφικού ερευνητικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, αλλά και με το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων.

Εξάλλου, το γεγονός ότι η Τουρκία καθυστερούσε επί εβδομάδες να δώσει το πράσινο φως για την επανάληψη των συνομιλιών αποτελεί παράγοντα που αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της. Το αίσθημα αυτό ενισχύθηκε τις τελευταίες ώρες από την πληροφορία ότι ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν θα βρίσκεται τελικά σήμερα στην Αθήνα και θα αντικατασταθεί από άλλον διπλωμάτη με ειδίκευση στο Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές θα ηγηθεί και πάλι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. 

Παράλληλα, αύριο Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν και σε πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. Οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Οι συνομιλίες καλύπτουν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή