Πέθανε ο Δημήτρης Αλεξιάδης, ο «φωτορεπόρτερ των διάσημων»

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 13:38
UPD:14:11
A- A A+

«Έφυγε» από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Αλεξιάδης, έπειτα από σύντομη μάχη με σοβαρή ασθένεια.

«Ο Δημήτρης Αλεξιάδης ήταν ο φωτορεπόρτερ των διάσημων», αναφέρει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Αλεξιάδη, που «θα τον θυμόμαστε πάντα ως ειλικρινή και αξιαγάπητο “εραστή” της τέχνης της φωτογραφίας».

Εκδρομή του περιοδικού «Μανίνα», Γ. Πολυχρονιάδης, Κ. Τουρνάς, Β. Βανίτα, Δ. Αλεξιάδης, Μ. Ιγγλέση. Φωτό απο το αρχείο του Δημήτρη Αλεξιάδη.

Στον φωτογραφικό του φακό πόζαραν πολιτικοί, αστέρες και προσωπικότητες, κοσμώντας τα εξώφυλλα της εποχής όπως η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Από την φωτογράφιση που έκανε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Άριελ Κωνσταντινίδη το 1981

Ο Δημήτρης Αλεξιάδης ήταν ο φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με τον φακό του τα καρέ των τελευταίων εκτελέσεων θανατικής ποινής στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΦΕ, ενώ τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή Τύπο κυκλοφόρησαν αμέτρητες φωτογραφίες του με τον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο Ωνάση, την Τζάκι Κένεντι, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλους πολιτικούς.

Συνταξιούχος από το 2005 συνέχιζε να φωτογραφίζει γεγονότα και στιγμές στον τόπο κατοικίας του, την Αθήνα, μέχρι το τέλος.

PICASA

Μαζί με τον Ρομπέρ Οσσέν από τα γυρίσματα της ταινίας «Le casse» (1971) του Ανρί Βερνέιγ,με τούς Ομάρ Σαρίφ, Ζαν Πωλ Μπελμοντό, Ρομπέρ Οσσέν, Νικόλ Καλφάν κ.ά

«Μια φορά φωτορεπόρτερ, για πάντα φωτορεπόρτερ» έλεγε όταν δεχόταν φίλους στην οικία του στην Κυψέλη, που φιλοξενούσε και το τεράστιο αρχείο του, σημειώνει η ΕΦΕ.

PICASA
Εκεί, πλαισιωμένος από φωτογραφικές μηχανές, δικές του αλλά και του πατέρα του, συνήθιζε να αναπολεί και να διηγείται την ιστορία κάθε μιας φωτογραφίας, από τα 7.500 και περισσότερα θέματα που κάλυψε στην επαγγελματική του ζωή.

Προτεινόμενα για εσάς