Διακοπή της κατασκευής του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 ζητά συνεργάτης της Μέρκελ

Μορατόριουμ για την εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 16:53
UPD:17:00
nord-stream2.com
A- A A+

Την αναστολή της κατασκευής του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη Nord Stream 2, προκειμένου να ανοίξει νέο κεφάλαιο συνεργασία του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον πρότεινε ανοιχτά ο Πέτερ Μπέγερ, μέλος των συντηρητικών της κυβέρνησης Μέρκελ και συντονιστής της Γερμανίας για τις διατλαντικές σχέσεις.  Ο συνεργάτης της γερμανίδας  καγκελαρίου  διαχώρισε  τη θέση του από την πλειοψηφία μέσα στην κυβέρνηση της Αvγκελα Μέρκελ.
«Η κατασκευή του αγωγού αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε ο Πέτερ Μπέγερ στο περιοδικό WirtschaftsWoche αποσαφηνίζοντας πως «οι αμερικανοί δεν περιμένουν απλά από μας να αλλάξουμε τη ρητορική μας, αλλά και να το δείχνουμε στην πράξη. Ως εκ τούτου καλώ για ένα μορατόριουμ στη κατασκευή του Nord Stream 2».

Ρωσία και  Γερμανία υποστηρίζουν πως ο αγωγός Nord Stream 2, μια κοινοπραξία 11 δισ. δολαρίων υπό τη ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom, είναι κυρίως ένα εμπορικό σχέδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  όμως εναντιώνονται στο σχέδιο, λέγοντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία με τον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επισείει την απειλή κυρώσεων.

Το Βερολίνο ήλπιζε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα τηρούσε μια ηπιότερη στάση από την προηγούμενη, κυρίως επειδή η κατασκευή του αγωγού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε  στο Βερολίνο πως οι κυρώσεις εναντίον της κατασκευής του αγωγού Nord Stream αποτελούν μια ρεαλιστική πιθανότητα.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή