Έπαινοι Κέρι στην Ινδία για τη «δουλειά κατά της κλιματικής αλλαγής»

Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 17:35
UPD:17:38
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι επαίνεσε την Ινδία ως παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες καθώς ξεκίνησε συνομιλίες με κυβερνητικούς ηγέτες με στόχο την ταχύτερη μείωση των εκπομπών άνθρακα για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε εκπομπές ρύπων στον κόσμο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και βρίσκεται υπό πίεση να δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έγιναν από πολλές άλλες χώρες.

«Η Ινδία κάνει τη δουλειά στο κλίμα, αμβλύνοντας την καμπύλη», είπε ο Τζον Κέρι. «Στην είστε αναμφισβήτητα παγκόσμιοι ηγέτες ήδη στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ινδία είναι απίθανο να δεσμευτεί σε έναν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, καθώς η ενεργειακή της ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο κ. Κέρι ηγείται των προσπαθειών να ωθήσει τις χώρες να εντείνουν τις δεσμεύσεις τους πριν από μια σύνοδο κορυφής 40 ηγετών στις 22-23 Απριλίου, η οποία συγκαλείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αργότερα φέτος, οι ηγέτες του κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθούν για μια σύνοδο κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα, η οποία θα βασιστεί στη συμφωνία των Παρισίων του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Κέρι είπε ότι η Ινδία έθεσε ένα «πολύ ισχυρό παράδειγμα» για άλλα έθνη να τροφοδοτήσουν μια αναπτυσσόμενη οικονομία με καθαρή ενέργεια.

«Αυτό το είδος επείγοντος είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κλιματική αλλαγή», είπε.

Η Ινδία επισημαίνει τον στόχο της να παράγει 450 gigawatts ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 - πέντε φορές την τρέχουσα χωρητικότητά της και δυόμισι φορές τη δέσμευσή της στη συνθήκη του 2015 για το κλίμα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Ινδία υποστηρίζουν ότι δεν υιοθετούν αυστηρότερους όρους εκπομπών, σημειώνοντας ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές τους εξακολουθούν να είναι μόνο το ένα όγδοο αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών και λιγότερο από το ένα τρίτο των κινεζικών, ακόμη και όταν προσπαθεί να γεφυρώσει ένα αναπτυξιακό χάσμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή