Ισπανία: Εμβολιασμός της ομάδας 70-79 ετών με το εμβόλιο της J&J

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 15:51
UPD:15:55
REUTERS/FLORION GOGA
A- A A+

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Ντάριας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τα πρώτα εμβόλια Janssen της J&J θα χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 70 και 79 ετών. Η λήψη των πρώτων φιαλιδίων αυτού του φαρμάκου είναι ένα βασικό βήμα στη στρατηγική εμβολιασμού της Ισπανίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι η πρώτη ανοσοποίηση με μία μόνο δόση, η οποία επιτρέπει την επιτάχυνση των εμβολιασμών στον πληθυσμό και την πλήρη προστασία από τον κορωνοϊό.

Η υπουργός δήλωσε πως τα πρώτα εμβόλια της Johnson&Johnson αναμένονται νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Η Ισπανία θα λάβει την πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου την Τετάρτη το πρωί, δήλωσε η κα. Ντάριας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια ύστερα από επίσκεψη στις Κανάριες Νήσους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Υγείας, το 13,3% του πληθυσμού μεταξύ 70 και 79 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός από τα εμβόλια. Είναι μια παράδοξη κατάσταση: η ανοσοποίηση στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών είναι πολύ υψηλότερη (22,3%), αν και ο κορωνοϊός έχει μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής.

Αυτή η περίσταση συμβαίνει επειδή το εύρος ηλικίας 65 έως 79 ετών βρισκόταν σε αναμονή για εβδομάδες: εκείνοι άνω των 80 ήταν η ομάδα προτεραιότητας με τις δόσεις Pfizer (91,4% έλαβαν τουλάχιστον μία δόση) και οι νεότεροι 65 ήταν η ομάδα-στόχος με το σκεύασαμα της AstraZeneca.

Η Johnson & Johnson ξεκίνησε σήμερα τις παραδόσεις των εμβολίων της σε χώρες της ΕΕ ύστερα από κάποιες καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εταιρία.

Ύστερα από μια υποτονική έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, η Ισπανία στοιχηματίζει σε αύξηση των διανομών το δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για ανοσοποίηση του ήμισυ του πληθυσμού έως τον Ιούλιο.

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένει 87 εκατ. δόσεις εμβολίων. Οι όγκοι που θα παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 3,5 φορές το επίπεδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Την Παρασκευή, το εθνικό ποσοστό μολύνσεων στην Ισπανία, όπως υπολογίζεται κατά τις 14 προηγούμενες ημέρες, διαμορφώθηκε σε 182 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους, αυξημένο κατά περίπου 50 μονάδες μέσα σε τρεις εβδομάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από την κορύφωση του Ιανουαρίου με 900 μονάδες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País, Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή