Ισπανία: Tαυρομαχία αλληλεγγύης στους άνεργους τορεαδόρ λόγω πανδημίας

Με μάσκες και μόνο με 6.000 θεατές, το 40% της αρένας στη Μαδρίτη
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 15:20
UPD:16:39
EPA/JIM HOLLANDER

Ο Γάλλος ταυρομάχος Juan Leal πέφτει προσπαθώντας να κάνει μια φιγούρα αντιμετωπίζοντας έναν ταύρο 600 κιλών, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

A- A A+

Οι λάτρεις των ταυρομαχιών θα επιστρέψουν τον Μάιο στην αρένα ταυρομαχιών της Μαδρίτης, Λας Βέντας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας για να παρακολουθήσουν μια ταυρομαχία για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους ταυρομάχους εκείνους που έμειναν άνεργοι εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Σχεδόν όλες οι αρένες ταυρομαχιών της Ισπανίας παρέμειναν κλειστές κατά τον περασμένο χρόνο λόγω των περιορισμών του lockdown βυθίζοντας τους ταυρομάχους σε οικονομική κρίση.

Την ταυρομαχία της 2ας Μαΐου θα επιτραπεί να παρακολουθήσει ένας μέγιστος αριθμός 6.000 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 40% της χωρητικότητας της αρένας, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες από του λάτρεις αυτού του θεάματος. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και θα ισχύουν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ειδικά για την διοργάνωση.

Τα μεγάλα φεστιβάλ ταυρομαχιών όπως του Σαν Ισίδρο, της Σεβίλλης τον Απρίλιο και της Παμπλόνα τον Ιούλιο, ματαιώθηκαν τον περασμένο χρόνο και έτσι οι ταύροι κατέληξαν από τα ράντσα κατευθείαν στα σφαγεία.

Το θέαμα διχάζει τη σύγχρονη Ισπανία

Αλλά ακόμη και πριν το lockdown ματαιώσει τις ταυρομαχίες, η διάσημη αυτή ισπανική παράδοση προσπαθούσε επί χρόνια να επιβιώσει. Οι απόψεις για τις ταυρομαχίες διαφέρουν ανάμεσα στους Ισπανούς με κάποιους να τις θεωρούν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού τους και άλλους ένα φρικτό θέαμα. Μια δημοσκόπηση του 2019 για την διαδικτυακή εφημερίδα El Español,  κατέδειξε ότι το 56,4% των Ισπανών είναι αντίθετοι στις ταυρομαχίες, ενώ το 24,7% τις υποστηρίζει και το 18,9% αδιαφορεί.
Αν και τα μεγάλα φεστιβάλ εξακολουθούν να προσελκύουν πλήθος, το δημόσιο ενδιαφέρον για τις ταυρομαχίες έχει μειωθεί σημαντικά. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης μειώσει τη χρηματοδότηση για τις συγκεκριμένες γιορτές, οι αριστεροί πολιτικοί αντιτίθενται σε αυτές, και ένα εξαιρετικά ηχηρό κίνημα κατά των ταυρομαχιών έχει κερδίσει τα πρωτοσέλιδα των Μέσων.

Ορισμένες πόλεις και περιοχές, ιδίως η Καταλονία, έχουν ήδη απαγορεύσει τις ταυρομαχίες.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή