«Από απόσταση»: Διαδικτυακή έκθεση με έργα του Αρκά στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:03
A- A A+

Έναν χρόνο τώρα, από απόσταση, οι χαρακτήρες του Αρκά ξορκίζουν το κακό με «σκεπτόμενο» χιούμορ, μας εκπαιδεύουν στη νέα πραγματικότητα, μας μαλώνουν όταν δεν τηρούμε τα μέτρα, μας θυμίζουν να χαμογελάμε κι ας είναι πίσω από τις μάσκες. Μας κάνουν να γελάμε και να βρίσκουμε ξανά αισιοδοξία και δύναμη. Έναν χρόνο τώρα, από απόσταση, ο Αρκάς μάς συντροφεύει στα δύσκολα.

«Από απόσταση» είναι και ο τίτλος της ξεχωριστής εικαστικής έκθεσης σκίτσων του Αρκά, που  εγκαινιάζεται διαδικτυακά από την Ελληνογερμανική Αγωγή, αύριο, Πέμπτη 22 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα. Πρόκειται για μία εικαστική έκθεση με 42 προσεγμένες αναπαραγωγές έργων του Αρκά, που διαμορφώθηκαν κι εκτυπώθηκαν αρχικά ως κόμικς από τον δημιουργό τους, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων (2020-2021), με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πανδημίας, γεγονός που άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Ανησυχίες κι εκνευρισμοί, οδυνηρές απώλειες και αποστασιοποιήσεις, πρωτόκολλα κι αντιδράσεις, μαζί με περιορισμούς και στερήσεις, φόβους κι ελπίδες, νοσταλγίες αλλά κι ευτράπελα ήταν όσα γνωρίσαμε, τα οποία δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να αφήσουν ασυγκίνητο τον Αρκά, έναν σκιτσογράφο με τόσο καυστικό χιούμορ. Έναν ευφάνταστο και πολυδιάστατο κομίστα, που εδώ και σαράντα χρόνια μας συνοδεύει καθημερινά σχολιάζοντας με ευφυΐα κι αυτοκριτική διάθεση, με καυστικότητα κι άλλοτε με ειρωνεία, πολλές από τις συνήθειες και τα απρόβλεπτα, τις αινιγματικές ή αμήχανες συμπεριφορές και παραδοξότητές μας, μέσα πάντα από το μοναδικό του χιούμορ.

Την επιμέλεια της έκθεσης, του συνοδευτικού της επίσης έντυπου υλικού, όπως και του καταλόγου που θα κυκλοφορήσει, έκανε η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κα Αθηνά Σχινά, η οποία υπογράφει και το βασικό κείμενο.

Η έκθεση θα φιλοξενείται από τις 22/4 έως και τις 22/5 στους διαδικτυακούς τόπους https://www.ea.gr/arkas/ και www.ea.gr/arkas/katalogos

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή