Ισπανία: Σάλος από ρατσιστική αφίσα του ακροδεξιού Vox για τους ανήλικους μετανάστες            

Ερευνα για υποκίνηση μίσους από την εισαγγελία της Μαδρίτης
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 20:00
UPD:20:36
elpais.com/ANDREA COMAS
A- A A+

Σάλο προκάλεσε στην Ισπανία το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο κυκλοφόρησε μια προκλητική προεκλογική αφίσα στη Μαδρίτη, προβάλλοντας (συνειδητά εσφαλμένα) ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι λαμβάνουν μηνιαίως ένα επίδομα τουλάχιστον δεκαπλάσιο της σύνταξης μιας ηλικιωμένης.

Η αφίσα αναρτήθηκε στους τοίχους ενός σταθμού του προαστιακού στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές της 4ης Μαΐου. Από τη μία πλευρά βλέπει κανείς μια ηλικιωμένη γυναίκα με άσπρα μαλλιά και θλιμμένη έκφραση και από την άλλη έναν νεαρό με κουκούλα, με καλυμμένο το στόμα με μαντήλι και όχι με μάσκα και τα μάτια του πιξελαρισμένα. Στη μέση της αφίσας δεσπόζει το μήνυμα «Ένας ΜΕΝΑ (ασυνόδευτος ξένος ανήλικος), 4.700 ευρώ τον μήνα, η γιαγιά σου, 426 ευρώ σύνταξη τον μήνα».

Τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας από τις βουλευτικές του 2019, το Vox εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, τους οποίος κατηγορεί για κλοπές ή επιθέσεις, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Μήνυση και από την κυβέρνηση Σάντσεθ

Η εισαγγελία της Μαδρίτης ξεκίνησε σήμερα έρευνα για υποκίνηση μίσους μετά την κατάθεση πολλών μηνύσεων, μία εξ αυτών από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Πρόκειται για μια «επίθεση εναντίον των πιο ευάλωτων παιδιών της χώρας μας», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ιόνε Μπελάρα.

Την αφίσα καταδίκασαν επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Caritas, Unicef και Save the Children, που κατήγγειλαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν μια πολιτική «εργαλειοποίηση».

Μπροστά στον σάλο, τα αριστερά κόμματα ενέτειναν την πίεση στη συντηρητική πρόεδρο της περιφέρειας και υποψήφια για την επανεκλογή της Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, προκειμένου να απορρίψει κάθε μετεκλογική συμμαχία με το Vox, στην περίπτωση που θα χρειαστεί τη στήριξη του για να αναλάβει εκ νέου την εξουσία.

Η Αγιούσο, η οποία διοικεί την περιφέρεια από το 2019 χάρη στις ψήφους του Vox και δεν αποκλείει μια νέα συμφωνία, έκρινε σήμερα ότι όσα υποστηρίζει το κόμμα αυτό στην αφίσα δεν είναι «αλήθεια» και είναι «άτοπα».

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι περιφερειακές αρχές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορούν να λαμβάνουν ένα τέτοιο ποσό.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή