«Γέφυρα» συνεργασίας Αθήνας - Ποντγκόριτσα σε πολιτισμό, τουρισμό και διαχείριση απορριμμάτων

Συνάντηση Μπακογιάννη με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 22:40
UPD:23:01
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Τον δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη επισκέφθηκε σήμερα στο Δημαρχείο ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Τζώρτζε Ραντούλοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, στη συνάντηση οι δύο πολιτικοί επιβεβαίωσαν την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, Αθήνας και Ποντγκόριτσα, και εμβάθυνσης της συνολικής στρατηγικής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ επισήμαναν την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά στοιχεία και τελικά αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, όπως είναι η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, αλλά και η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ραντούλοβιτς τόνισε ότι το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και πρότεινε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πρωτευουσών, την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Αθήνα, αλλά και την συστηματική ανταλλαγή καλών πρακτικών και επιτυχημένων δράσεων.

Τέλος, συμφώνησαν να εξεταστεί περαιτέρω ένα πρώτο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ποντγκόριτσα που θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, ενώ ο κ. Ραντούλοβιτς απηύθυνε και πρόσκληση στον δήμαρχο Αθηναίων να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου επισκέφθηκε το Α΄ Νεκροταφείο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του στρατηγού Βάσου Μπράγιοβιτς, ο οποίος πολέμησε στην Ελληνική Επανάσταση, παρέμεινε στην Ελλάδα και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό. 

 Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή