Ανακαλύφθηκε αρχαία μεγάλη γάτα που εξόντωνε δεκαπλάσια σε μέγεθος ζώα

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 10:18
Roger Witter/John Day, Fossil Beds National Monume

Καλλιτεχνική απεικόνιση της άγνωστης μεγάλης γάτας με χαυλιόδοντες που μπορούσε να εξοντώνει πολύ μεγαλύτερα θηράματα όπως το εικονιζόμενο συγγενικό είδος καμήλας.

A- A A+

Πριν από μερικά εκατ. έτη έκαναν την εμφάνιση τους κάποια αιλουροειδή με μεγάλους χαυλιόδοντες που έλαβαν την γενική ονομασία «γάτες με χαυλιόδοντες» και αναφέρονται επίσης συχνά ως «μεγάλες γάτες». Έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη αυτών των μεγάλων σαρκοβόρων αιλουροειδών με διασημότερο των Μαχαιρόδους. Αυτές οι μεγάλες γάτες ζούσαν στην Βόρειο Αμερική, την Αφρική και την Ευρασία και τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί δείχνουν ότι κάποιες από αυτές ζούσαν μέχρι και πριν από μόλις δέκα χιλιάδες έτη.

Ομάδα βιολόγων αμερικανικών πανεπιστημίων πραγματοποίησε μια ενδελεχή μελέτη σε απολιθώματα που υπήρχαν σε μουσεία και εκ πρώτης όψεως φαίνονταν ότι ανήκαν σε μια μεγάλη γάτα αλλά δεν είχε καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση τους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Mammalian Evolution» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα ευρήματα ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους μεγάλης γάτας που αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης τους.

Πρόκειται για ένα αιλουροειδές με χαυλιόδοντες που ζούσε στην Βόρειο Αμερική πριν από 5-9 εκατ. έτη. Οι ερευνητές ονόμασαν το είδος αυτό «Machairodus lahayishupup», με το lahayishupup να σημαίνει «αρχαία άγρια γάτα» στην γλώσσα της φυλής Cayuse που ζούσε στην περιοχή που ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα του αιλουροειδούς. Αυτή η… άγρια γάτα είχε μεγαλύτερο μέγεθος από τα σημερινά αρσενικά λιοντάρια ή τις σημερινές τίγρεις και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούσε να εξοντώνει σχετικά εύκολα θηράματα με μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο αυτή.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή