Α. Τζιτζικώστας: Κομβική η συμμετοχή Δήμων - Περιφερειών στην ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία

Τι συζήτησε με τον Πορτογάλο προεδρεύοντα της ΕΕ Αντόνιο Κόστα
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 17:10
UPD:17:23
A- A A+

Την υποστήριξη της κοινωνικά δίκαιης ανάκαμψης της ΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας από τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Aντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο Α. Κόστα παρουσίασε τις προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης στην πορεία της. Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι το τοπικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο διακυβέρνησης «δύο σε ένα» και σχολίασε ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία της ανάκαμψης της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε τον κομβικό ρόλο Περιφερειών και Δήμων στην υγειονομική και οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και κοινωνικά δίκαιης Ευρώπης.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής στο Πόρτο, στο τέλος της εβδομάδας με τη συμμετοχή των ηγετών της Ε.Ε. και κοινωνικών εταίρων, θα είναι μια αποφασιστική στιγμή, κατά την οποία πρέπει να αναδειχθεί η περιφερειακή και τοπική διάσταση των πολιτικών που υιοθετούνται και εφαρμόζονται.

Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Ευρώπης επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό/τοπικό - πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή