Κρήτη: Υπογράφηκε έργο προμήθειας βιοϊατρικού εξοπλισμού 4,2 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ

Πάνω από 14 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία και δομές υγείας
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 15:53
UPD:15:55
www.pagni.gr
A- A A+

Με την υπογραφή του έργου προμήθειας βιοϊατρικού εξοπλισμού στο ΠΑΓΝΗ, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εντάξεις των έργων σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας της Κρήτης.

Πρόκειται για αγορά εξοπλισμού στα επτά νοσοκομεία της Κρήτης, σε 10 κέντρα υγείας της υπαίθρου και συνολικά στις δομές δημόσιας υγείας του νησιού και το ΕΚΑΒ. Έργα που υπογράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Οι δομές υγείας αποκτούν σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό και νέα ασθενοφόρα, προμήθειες που συγχρηματοδούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και είναι συνολικού προϋπολογισμού 14.224.820 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, «ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια, που περιελάμβανε διεκδίκηση πόρων και άριστη συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων, για να μπορεί η Κρήτη να έχει όλη αυτή την υλικοτεχνική υποδομή στην δημόσια υγεία και να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες του νησιού και στους επισκέπτες μας».

Η διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, ευχαρίστησε προσωπικά τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και το τελικό αποτέλεσμα. «Σήμερα εντάσσεται και το τελευταίο έργο στο ΠΑΓΝΗ, μία σημαντική σύμβαση- συνεργασία της Υγειονομικής Περιφέρειας με την Περιφέρεια Κρήτης όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας και σημαντικά έργα που θα έρθουν να αναβαθμίσουν πραγματικά τις υπηρεσίες υγείας στο νησί μας», είπε.

Το έργο του ΠΑΓΝΗ

Πρόκειται για έργο 4,4 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού με τον οποίο το ΠΑΓΝΗ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εφαρμογή νέων νοσηλευτικών και θεραπευτικών μεθόδων και διαδικασιών που είναι πιο αποτελεσματικές, προλαμβάνουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, υποκαθιστούν χειρουργικές πράξεις, μειώνουν το χρόνο και το κόστος νοσηλείας και ελαχιστοποιούν την προσφυγή σε υπηρεσίες εκτός νοσοκομείου και εκτός Κρήτης.

Με το έργο προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση βιοϊατρικού εξοπλισμού, για την κάλυψη αναγκών διαφόρων οργανικών μονάδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και θα υλοποιηθεί μέσω έξι επιμέρους υποέργων. Τα υποέργα θα περιλαμβάνουν την προμήθεια ενδοσκοπικού και βρογχοσκοπικού εξοπλισμού, εργαστηρίων και της Μονάδας Αιμοδοσίας, εξεταστικού/διαγνωστικού εξοπλισμού για τις ανάγκες διαφόρων οργανικών μονάδων, Μονάδων Εντατικής Και του ΤΕΠ ΠΑΓΝΗ, Χειρουργικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες διαφόρων χειρουργικών μονάδων, προμήθεια και εγκατάσταση αξονικού τομογράφου για το ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ.

Σύγχρονος εξοπλισμός σε όλα τα νοσοκομεία

Όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο των έργων ανανεώνεται όλος ο στόλος των ασθενοφόρων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ασφάλειας για ασθενείς και διασώστες. Επίσης, εξοπλίζεται το τριτοβάθμιο νοσοκομείο του νησιού, με σκοπό, όπως αναφέρεται, να καταστεί κέντρο αριστείας στη χώρα, ενώ όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης αποκτούν σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, αξονικούς τομογράφους μεγάλων τομών, βιοϊατρικό εξοπλισμό με λαπαροσκοπικούς πύργους αναβάθμισης χειρουργείων και κάθε νέα τεχνολογία που μπορεί να στηρίξει τους υγειονομικούς της Κρήτης ώστε να προσφέρουν κορυφαίες υπηρεσίες στη δημόσια υγεία και να κάνουν τους πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.

Και νέα έργα για την Υγεία

Να σημειωθεί τέλος πως ο περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε πως και «την επόμενη προγραμματική περίοδο τα νοσοκομεία μας, και η 7η ΥΠΕ θα προτείνουν μία νέα γενιά έργων για να μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι ούτως ώστε να διεκδικήσουμε πόρους προς όφελος των πολιτών».

Υπενθυμίζεται τέλος, πως εκτός από τα 14,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τώρα για εξοπλισμό των δομών υγείας, έχουν διατεθεί 23,5 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα της Κρήτης για τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών λόγω covid-19, μαζί με σειρά δράσεων και ενεργειών, ούτως ώστε να μην λείψει απολύτως καμία υλικοτεχνική υποδομή από κανένα νοσοκομείο του νησιού μας.

Σε δηλώσεις τους, τόσο η διοικητής της 7ης ΥΠΕ, κ. Μπορμπουδάκη, όσο και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ευχαρίστησαν θερμά τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας, Λάμπρο Βαμβακά, την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, Μαρία Κασωτάκη, όλους τους συνεργάτες στα νοσοκομεία και τους ανθρώπους της Περιφέρειας Κρήτης, γιατί «οι συνέργειες μπορεί να κρατήσουν το νησί της Κρήτης σε ένα τέτοιο επίπεδο το οποίο θα νιώθουν περήφανοι όλοι».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή