Αυστραλία: Σε lockdown η Βικτώρια από τα μεσάνυχτα

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 07:12
UPD:28/05/2021 12:35
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Οι αρχές της Αυστραλίας αποφάσισαν να επιβάλουν ένα επταήμερο lockdown στην πολιτεία της Βικτώρια την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση ενός cluster 26 κρουσμάτων Covid-19 στη Μελβούρνη.

Το lockdown έρχεται μετά από  την ανακάλυψη 12 νέων λοιμώξεων τις τελευταίες 24 ώρες και την επιβεβαίωση δεκάδων περιοχών έκθεσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της πολιτείας της Βικτώρια θα περιορίζονται στα σπίτια τους, εκτός και εάν πρόκειται για εργαζόμενους σε βασικά επαγγέλματα , ψωνίζουν για βασικά είδη όπως φαγητό ή επιθυμούν να ασκηθούν για  δύο ώρες άσκησης.

«Αν δεν συμβεί κάτι δραστικό, αυτό θα γίνει όλο και πιο ανεξέλεγκτο", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τζέιμς Μερλίνο, καθώς ανακοίνωνε το τοπικό lockdown της πολιτείας. «Αν κάνουμε τη λάθος επιλογή τώρα, αν περιμένουμε πολύ καιρό, αυτό το πράγμα θα ξεφύγει από εμάς», προειδοποίησε.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στη Μελβούρνη έρχεται μετά από μια «ήσυχη» περίοδο σχεδόν τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας η πόλη των 5 εκατ. ανθρώπων δεν παρουσίασε κοινοτική μετάδοση του ιού. Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει την παραβίαση της καραντίνας του ξενοδοχείου ως την πηγή της επιδημίας, η οποία απειλεί να εκτροχιάσει μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες του κόσμου για την καταστολή της εξάπλωσης του Covid-19.

Ο Μερλίνο επέκρινε τον αργό ρυθμό της διάθεσης των εμβολίων στην Αυστραλία, αναφέροντας ότι ενδέχεται να μην ήταν απαραίτητο το lockdown εάν είχαν εμβολιαστεί περισσότερα άτομα.

Μόλις πάνω από 3,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα για έναν πληθυσμό 25 εκατ. ανθρώπων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή