Αυστραλία: Γιατί η Βικτώρια είχε τόσες πολλές εξάρσεις κορωνοϊού;

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 13:31
UPD:13:37
REUTERS/SANDRA SANDERS
A- A A+

Σε ισχύ είναι το επταήμερο lockdown στην πολιτεία της Βικτώρια, το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι αρχές της Αυστραλίας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση ενός cluster κρουσμάτων Covid-19 στη Μελβούρνη.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει την παραβίαση της καραντίνας στα ξενοδοχεία καραντίνας ως την πηγή της νέας έξαρσης, η οποία απειλεί να εκτροχιάσει μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες του κόσμου για την καταστολή της εξάπλωσης του Covid-19.

Και άλλες πολιτείες επέβαλαν επίσης μερικά lockdowns ή περιορισμούς. Όμως, με εξαίρεση το σύμπλεγμα των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ, οι περισσότερες διαρροές από τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν έχουν πυροδοτήσει σημαντικές εξάρσεις.

Οι αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το lockdown όταν το cluster μετρούσε 26 κρούσματα. Χθες η πολιτεία είχε αναφέρει 12 περιστατικά τοπικής μετάδοσης ενώ σήμερα ανέφερε τέσσερα νέα περιστατικά μόλυνσης.

Να σημειωθεί ότι η Αυστραλία βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης του πρακτορείου Bloomberg τον μήνα Μάιο  που έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας. Στα σχόλιά του όμως το πρακτορείο, σημειώνει ότι ορισμένες χώρες αντιδρούν επιθετικά σε εξάρσεις του ιού. Ως τέτοιες αναφέρει τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν,  την Αυστραλία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτή η μηδενική ανοχή σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις ενδέχεται να γίνει η Αχίλλειος πτέρνα καθώς άλλα μέρη του κόσμου αποδέχονται ότι ο Covid είναι ενδημικός και προχωρά, αναφέρει το Bloomberg. 

Τελικά η Βικτώρια στάθηκε άτυχη ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο μετάδοσης του Covid-19 στη συγκεκριμένη πολιτεία; Ο Guardian στρέφεται στους επιστήμονες για μια απάντηση.

Πρόκειται για κακή τύχη;

Και όμως ο παράγοντας της τυχαιότητας δεν αποκλείεται. Μάλιστα ο καθηγητής μαθηματικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Τζέιμς Μακάου, θεωρεί πως η τύχη έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λοιμώξεων στη Βικτώρια. Η τύχη είναι κυρίαρχος παράγοντας, υποστηρίζει, επειδή υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα όσον αφορά στα πόσα άτομα μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένα άτομο που έχει μολυνθεί με Covid-19.

Στα αρχικά στάδια μιας έξαρσης, ο ιός έχει ένα ξεχωριστό μοτίβο εξάπλωσης, το οποίο είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο.

 Εκτιμάται ότι το 70% των μολυσμένων ατόμων δεν μεταδίδουν τον ιό σε κανέναν άλλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες, περίπου το 20% των ανθρώπων, οι λεγόμενοι «υπερμεταδότες» είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειοψηφία της μετάδοσης του ιού.

Το μοτίβο της εξάπλωσης ήταν παρόμοιο για τον Sars και διαφέρει από άλλους ιούς όπως εκείνους που προκαλούν τη γρίπη, οι οποίοι μεταδίδονται με μεγαλύτερη συνέπεια.

«Όσον αφορά τον έλεγχο, αυτό λειτουργεί υπέρ μας», λέει ο Μακάου. Όταν κάποιος διαφεύγει από τους ελέγχους στην καραντίνα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι ο Covid-19 δεν θα εξαπλωθεί σε κανέναν ή θα εξαπλωθεί σε ένα μόνο άτομο, λέει.

«Συχνά, κάποιος μολύνεται, περνά από το σύστημα [ελέγχου της λοίμωξης], αλλά δεν το μεταδίδει σε κανέναν και αποφεύγουμε ένα ξέσπασμα», εξηγεί.

«Το είδαμε στη Δυτική Αυστραλία και το έχουμε δει πολλές φορές όταν ένα μολυσμένο άτομο βρίσκεται στην κοινότητα», προσθέτει.

Σε ατυχές γεγονός αποδίδει όμως το τελευταίο lockdown της Βικτώρια και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Latrobe, Χασάν Βάλι.  

Συνδέονται οι εξάρσεις με τον κρύο καιρό;

Η μετάδοση του Covid-19 φαίνεται να είναι ταχύτερη το χειμώνα, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Monash, Τζέιμς Τράουερ.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο ιός δεν αντέχει πολύ σε θερμότερες επιφάνειες και η αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο ημισφαίριο συνέπεσε με τους χειμερινούς μήνες.

«Θα μπορούσε να είναι βιολογικό ή θα μπορούσε να είναι συμπεριφορικό», λέει ο Τράουερ. «Θα μπορούσε να οφείλεται δηλαδή στο γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο μέσα και ξέρουμε όλο και περισσότερο ότι η μετάδοση σωματιδίων μέσω του αέρα είναι σημαντική«, προσθέτει.

«Όπως συνέβη με τα ξενοδοχεία καραντίνας στη Νότια Αυστραλία, μπορεί να μεταδοθεί, μέσω του αέρα, μεταξύ ανθρώπων που απέχουν περισσότερο από 1,5 μέτρα ο ένας από τον άλλο».

Είναι πιθανό ότι το κρύο κλίμα στη Μελβούρνη, η οποία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη νότια πόλη της Αυστραλίας, το καθιστά πιο επιρρεπές σε εστίες Covid-19 παρά σε πόλεις σε άλλες πολιτείες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, λέει ο Μακάου. «Δεν έχουμε δει αρκετούς χειμώνες [με τον Covid-19] ακόμα», εξηγεί.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που καθιστούν ευάλωτη τη Βικτώρια;

Ένας υψηλότερος βαθμός διασύνδεσης μεταξύ κατοίκων της Μελβούρνης από εκείνους σε άλλες πόλεις θα μπορούσε να συμβάλει - αν και αυτό θα ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, απαντάει ο Δρ Μπέβερλι Πάτερσον στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

«Όταν κοιτάζετε τις εξάρσεις, υπάρχουν πολλές εκθέσεις εντός των οικογενειακών ομάδων και των χώρων εργασίας», εξηγεί.

Με βάση τις κοινωνικές συμπεριφορές και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης προς το παρόν, το στατιστικό δυναμικό για τη μετάδοση Covid-19 είναι στην πραγματικότητα το χαμηλότερο στη Βικτώρια σε σύγκριση με όλες τις άλλες πολιτείες και περιοχές.

Αν και τα κρούσματα Covid-19 στην Βικτώρια έχουν εντοπιστεί κυρίως στη Μελβούρνη, η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού της πόλης δεν φαίνεται να είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης της εστίας, λέει ο Μακάου.

Όταν ο ιός μολύνει τμήματα του πληθυσμού για τα οποία η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολη - όπως σε περιοχές με χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα όπου το μέγεθος των σπιτιών είναι μικρότερο - η εξάπλωση ήταν πιο γρήγορη.

 Τα λάθη στην ιχνηλάτηση και η ινδική παράμετρος

Τα λάθη στα συστήματα ιχνηλάτησης των επαφών έχουν επικριθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Ο επικεφαλής υγείας στη Βικτώρια, Μπρετ Σούτον, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα το οποίο προσδιόρισε γρήγορα περισσότερες από 10.000 πρωτογενείς και δευτερεύουσες επαφές και 150 πιθανές περιοχές έκθεσης. «Τώρα δεν είναι η ώρα να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν φανταστικό αποδιοπομπαίο τράγο», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη.

«Είμαστε πολύ καλύτερα σε θέση να το αντιμετωπίσουμε στη Βικτώρια από ό, τι πριν από 12 μήνες», λέει ο Βάλι.

Βασικά, η συμπεριφορά του ιού έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, λέει ο καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne, Μπρους Τόμσον. Πλέον κυκλοφορούν  περισσότερες από 100 παραλλαγές του ιού Sars-CoV-2.

Το στέλεχος του ιού που είναι υπεύθυνο για το τελευταίο cluster είναι το B.1.617.1, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και φαίνεται να έχει πολύ ταχύτερο ρυθμό μετάδοσης από άλλες παραλλαγές.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Τζέιμς Μερλίνο σημείωσε την Πέμπτη ότι ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών κρουσμάτων Covid-19 έχει μειωθεί από τις συνηθισμένες πέντε έως έξι ημέρες σε μόλις μία μέρα.

Τέτοια ταχεία μετάδοση δεν έχει καταγραφεί αλλού στον κόσμο, λέει ο Πάτερσον. «Αυτό αλλάζει τα πάντα», συνεχίζει. «Στην Αυστραλία, όπου έχουμε τόσο λίγες περιπτώσεις, είναι σαν ένα πραγματικό πείραμα».

Το lockdown στη Βικτώρια αποτελεί μια υπενθύμιση ότι μεταξύ ενός πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, μια αίσθηση εφησυχασμού μπορεί να είναι πρόωρη, λέει ο Βάλι.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού [στο μέλλον] είναι να εμβολιαστείς», καταλήγει ο Τόμσον.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή