Αυστραλία: Η Βικτώρια παρατείνει το lockdown στη Μελβούρνη για δεύτερη εβδομάδα

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 07:18
UPD:07:21
REUTERS/SANDRA SANDERS
A- A A+

Οι αρχές της Βικτώρια αποφάσισαν να επεκτείνουν για δεύτερη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη της Μελβούρνης σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το ξέσπασμα του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Ωστό, θα μειώσουν ορισμένους από τους περιορισμούς σε άλλες περιοχές.

Η Βικτώρια είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας και εισήλθες σε καθεστώς lockdown της περαμσένη εβδομαδα. Η απόφαση πάρθηκε καθώς εντοπίστηκαν τα πρώτα τοποκά κρούσματα μέτα τρεις μήνες. 

«Εάν αφήσουμε αυτό το πράγμα να τρέξει, θα εκραγεί», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βικτώριας Τζέιμς Μερλίνο σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη την Τετάρτη. «Αυτή η παραλλαγή ανησυχίας θα γίνει ανεξέλεγκτη και οι άνθρωποι θα πεθάνουν», προειδοποίησε. 

«Κανείς ... δεν θέλει να ξαναζήσει τον περασμένο χειμώνα», είπε, αναφερόμενος σε ένα από τα πιο αυστηρά και μεγάλα σε διάρκεια lockdown στον κόσμο που επιβλήθηκαν στη Βικτώρια τον περασμένο χειμώνα για να ανακόψει το δεύτερο κύμα COVID-19.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι πέθαναν στο ξέσπασμα του ιού στην πολιτείας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% των συνολικών θανάτων της Αυστραλίας από την έναρξη της πανδημίας.

Η γρήγορη επιβολή περιορισμών, οι περιορισμοί στα περιφερειακά σύνορα και οι αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την Αυστραλία να καταστείλει όλα τα προηγούμενα κρούσματα και να διατηρήσει τους αριθμούς της πανδημίας σχετικά χαμηλά επίπεδα σε μόλις πάνω από 30.100 περιπτώσεις και 910 θανάτους.

Αν και η Βικτώρια αναφέρει καθημερινά περιστατικά με μονοψήφια ψηφία, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το στέλεχος του ιού στο τελευταίο ξέσπασμα θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμη και μέσω ελάχιστης επαφής. Έξι νέα τοπικά κρούσματα αναφέρθηκαν την Τετάρτη, έναντι εννέα την ημέρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα οι συνολικές λοιμώξεις στο τελευταίο ξέσπασμα σε 60.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι το στέλεχος μπορεί να χρειαστεί μόνο μία ημέρα για να περάσει από άτομο σε άτομο, σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη όπου η μετάδοση μπορεί να διαρκέσει περίπου πέντε ή έξι ημέρες επαφής.

Προς το παρόν, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης βιώνουν τη δεύτερη εβδομάδα lockdown. Τους επιτρέπεται μόνο να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για λόγους εργασίας, υγειονομική περίθαλψη, ψώνια, άσκηση ή να εμβολιαστούν .

Οι περιορισμοί πιθανότατα θα χαλαρώσουν σε άλλες περιοχές της πολιτείας - ανάλογα με τις τοπικές μεταδόσεις τις επόμενες 24 ώρες - αν και άλλα μέτρα κατά του ιού, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα παραμείνουν σε ισχύ.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το τελευταίο ξέσπασμα έχει εντοπιστεί σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό. Το άτομο εγκατέλειψε την καραντίνα στο ξενοδοχείο καραντίνας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας μετά από αρνητικά τεστ, αλλά αργότερα ανιχνεύθηκε θετικό στη Μελβούρνη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή