Φ. Σπανός: «Οι Περιφέρειες ενηλικιώθηκαν και έχουν δικαιώματα και ευθύνες» 

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 22:35
UPD:23:09
A- A A+

«Οι αιρετές Περιφέρειες “ενηλικιώθηκαν” ως θεσμός και αυτό φάνηκε στην πρώτης γραμμής μάχη, που έδωσαν στην πανδημία. Αυτό σημαίνει πως έχουν δικαιώματα και ευθύνες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στο Regional Growth Conference 2021, το οποίο διεξάγεται στην Πάτρα στο ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss. 

Το RGC 2021 είναι μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, με στόχο να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές και οι πολιτικές, που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να εδραιωθεί το απαραίτητο μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης για την Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός συμμετείχε στη συνεδρία με θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Φάνης Σπανός τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι αιρετές Περιφέρειες “ενηλικιώθηκαν” ως θεσμός και αυτό φάνηκε στην πρώτης γραμμής μάχη, που έδωσαν στην πανδημία. Αυτό σημαίνει πως έχουν δικαιώματα και ευθύνες.

»Για να επιτελέσουν το ρόλο τους οι Περιφέρειες χρειάζονται και αξιώνουν:

  • Μεγαλύτερη συμμετοχή στα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Αδειοδοτική και εγκριτική ισχύ. Είναι παράλογο το κεντρικό Κράτος να αδειοδοτεί από αιολικά πάρκα έως τον κυβισμό των υπηρεσιακών οχημάτων.
  • Αρμοδιότητες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών.
  • Στελέχωση. Όχι με στρατιές υπαλλήλων, αλλά με καταρτισμένα στελέχη σε καίριες ειδικότητες.
  • Καθαρό πλαίσιο λειτουργίας. Να το εφαρμόζουν οι αρχές και να το καταλαβαίνουν οι πολίτες.

»Όλα αυτά δεν λέγονται με αυτοδιοικητική βουλιμία και ναρκισσισμό. Είναι μονόδρομος για ένα Κράτος πιο δημοκρατικό και πιο αποτελεσματικό. Ένα Κράτος στο οποίο οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Οι πολίτες εμπιστεύονται τις Περιφέρειες. Χρήσιμο είναι να το κάνει διαχρονικά και η Πολιτεία!»

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή