Η ΕΕ διατηρεί τους περιορισμούς για τα μη ουσιώδη ταξίδια από ΗΠΑ και Βρετανία

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 07:35
UPD:08:01
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτές τις δύο χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις καραντίνας των κρατών μελών.

Η ΕΕ προσέθεσε την Ιαπωνία στη «λευκή» της λίστα των κρατών για τα οποία σταδιακά θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

 Η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα.

Η ΕΕ ενημέρωσε τα κριτήριά της που καθορίζουν πότε θα επιτρέψει τα μη απαραίτητα ταξίδια στο μπλοκ των 27 εθνών τον περασμένο μήνα, συνιστώντας τη χαλάρωση των μέτρων ενόψει της προόδου στις εκστρατείες εμβολιασμού και τη βελτίωση των ποσοστών των κρουσμάτων Covid-19.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει τα ταξίδια στην περιοχή στους πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες χωρίς να χρειαστεί καραντίνα από την 1η Ιουλίου.

Η σύσταση της ΕΕ δεν είναι νομικά δεσμευτική και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός «πράσινης» ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας, γεγονός αρνητικό, δεδομένου ότι οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν τη δεύτερη -μετά τους Γερμανούς- πιο πολυπληθή ομάδα τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Χθες η βρετανική κυβέρνηση επικαιροποίησε τη λίστα των χωρών με χρώματα ανάλογα με τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 και η ανακοίνωση διέψευσε προσδοκίες παραγόντων του τουρισμού για αναβάθμιση της Μάλτας και ορισμένων ελληνικών και ισπανικών νησιών. Μάλιστα, υποβίβασε και την Πορτογαλία στο «πορτοκαλί».

Από ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες έχουν υποχρέωση δεκαήμερης καραντίνας κατ' οίκον, πέρα από τα διαγνωστικά τεστ. Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των τουριστικών πρακτόρων.

Η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού Βιρτζίνια Μεσίνα έκανε λόγο για «τεράστια απογοήτευση», ενώ ο διευθυντής της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας PC Agency Πολ Τσαρλς σχολίασε ότι πρόκειται για «φρικτή απόφαση». Σε ανακοίνωσή της η easyJet μιλά για «απόφαση σοκ». Η ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου θα επικαιροποιηθεί ξανά στις 28 Ιουνίου

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή