Δ. Τζανακόπουλος: Να αποσυρθεί το εκτρωματικό ν/σχ της ΝΔ για τα εργασιακά- Δεν είναι προς συζήτηση

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 11:48
UPD:11:52
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Η μεγάλη κινητοποίηση που έγινε χθες έδειξε την οργή των εργαζομένων για το εκτρωματικό νομοσχέδιο της ΝΔ. Η κυβέρνηση οφείλει να το αποσύρει άμεσα», τόνισε σε συνέντευξή του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Δ. Τζανακόπουλος. 

Ο κ. Τζανακόπούλος, μιλώντας στον ANT1, σημείωσε ότι «Όλο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να κρύψει τον εκτρωματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που καταργεί δικαιώματα εργαζομένων κατοχυρωμένα εδώ και έναν αιώνα, όπως είναι το πενθήμερο-8ωρο. Με το νομοσχέδιο της ΝΔ καταργείται η υποχρέωση η υπερωρία να πληρώνεται με προσαύξηση στο μισθό –όταν ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι θα πληρώνεται με ρεπό-, καταργείται η απαγόρευση του σπαστού ωραρίου στη μερική απασχόληση, καταργείται η προστασία της απεργίας».

«Φέρνουν ακόμα και την αδιανόητη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απόλυση που κρίνεται άκυρη, δεν δημιουργεί δικαίωμα επαναπρόσληψης για τον εργαζόμενο», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι «πέρα από την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης –διότι έχουμε ευθεία παρέμβαση στη δικαστική εξουσία- υπάρχει ο εξόφθαλμος παραλογισμός το δικαστήριο να ακυρώνει μια απόλυση, αλλά ο εργαζόμενος να μην επαναπροσλαμβάνεται».

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχεύει στην πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων, στον κανιβαλισμό των εργαζομένων, στη μείωση των μισθών, και όλα αυτά πλασάρονται από τον κ. Χατζηδάκη ως δήθεν “προστασία” των εργαζομένων και ως “επενδυτικό κίνητρο”», σημείωσε. «Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν είναι η υποτίμηση της εργασίας και η ελαστικοποίηση της αγοράς», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «είναι η ενίσχυση των μισθών, η πραγματική προστασία των εργαζομένων, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες αυτή η κυβέρνηση κατήργησε».

Ακόμα, αναφερθείς στη «διάλυση της επιθεώρησης εργασίας στη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ», κάλεσε την κυβέρνηση «να εξηγήσει γιατί στα δύο χρόνια που κυβερνά, οι δηλωμένες υπερωρίες έχουν μειωθεί πάνω από 500%!». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο διακυβέρνησής του, είχε περάσει μία ρύθμιση για την προδήλωση των υπερωριών, την οποία κατήργησε ο κ. Βρούτσης. Γιατί το έκανε αυτό;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι «εδώ και δύο χρόνια όλο το σύστημα ελέγχου της εργοδοτικής παραβατικότητας έχει καταρρεύσει με ευθύνη της ΝΔ».

«Το εκτρωματικό νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά δεν είναι για να το συζητάμε. Είναι για να αποσυρθεί πάραυτα», κατέληξε.​

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή