Φον Ντερ Λάιεν: Σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την άλλη βδομάδα για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 16:46
UPD:17:02
REUTERS/POOL
A- A A+

Συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα η περιοδεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να ανακοινώσει το «πράσινο φως» της Κομισιόν στα εθνικά σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί τη Δευτέρα 21 Ιουνίου στην Αυστρία και τη Σλοβακία, την Τρίτη 22 Ιουνίου θα επισκεφθεί τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Λετονία και την Τετάρτη 23 Ιουνίου τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Είκοσι τέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Οι χώρες που δεν έχουν υποβάλει ακόμα σχέδιο είναι η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ολλανδία.

Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους, συγκεντρώνοντας 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF, που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU, θα διαθέσει έως και 672,5 δισεκ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ (407,5 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 386 δισεκ. ευρώ δάνεια).

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι δικαιούχοι του Ταμείου Ανάκαμψης, με περίπου 70 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Επισήμως, το τελικό πράσινο φως για τα διάφορα εθνικά σχέδια θα δοθεί από το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη. Οι πρώτες θετικές γνωμοδοτήσεις αναμένονται στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις 13 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή