Αλκ. Στεφανής: Το προσωπικό του ΝΙΜΤΣ και ΓΝΑ θα αποζημιωθεί για τις εφημερίες στο ΕΣΥ

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 11:54
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Το προσωπικό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ) θα αποζημιωθεί για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για το χρονικό διάστημα από 22 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, με θέμα «ΠΟΜΕΝΣ: Αποζημίωση Εφημεριών - Βαρδιών στο στρατιωτικό Υγειονομικό Προσωπικό», ο κ. Στεφανής συμπλήρωσε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το συνερωτώμενο και επισπεύδον υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. 

Για την προσπάθεια ενίσχυσης της στελέχωσης του ΝΙΜΤΣ αλλά και του 251 ΓΝΑ, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, πέραν του προβλεπόμενου προσωπικού που τοποθετείται σε αυτό, υπό τους περιορισμούς όμως που επιβάλλει η μαζική συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (όπως η λειτουργία λοιπών υγειονομικών δομών, εμβολιαστικών κέντρων κ.λπ.)».

«Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων περί πρόσληψης επικουρικού προσωπικού», πρόσθεσε, «για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΝΙΜΤΣ έχουν αναλάβει υπηρεσία συνολικά 100 άτομα διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, ενώ έχουν ζητηθεί από την 1η ΥΠΕ 40 επιπλέον άτομα επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών».

Αναφορικά με τη θέσπιση μόνιμης αποζημίωσης εφημεριών του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ο νόμος 4472/2017 (Α' 74) αποτελεί, από 1-1-2017, το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι ειδικό και ως κριτήριο αμοιβής αποδέχεται την ανάγκη ειδικής μισθολογικής μεταχείρισής τους.

Προς τούτο ρυθμίζει τις αποδοχές σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, τη φύση και τον χώρο της προσφερόμενης εργασίας. Πλην, όμως, στα προβλεπόμενα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις του άρθρου 127 του υπόψη νόμου, τα οποία καθορίστηκαν περιοριστικά, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών, καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εφημερίες».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «καταβάλλεται αέναη προσπάθεια ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας του, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων αυξημένων αναγκών και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας (λειτουργία λοιπών υγειονομικών δομών, εμβολιαστικών κέντρων κ.λπ.), όπως ενδεικτικά χώροι ανάπαυσης του προσωπικού, τραπεζαρίας για τις ανάγκες σίτισης και λοιπές συνοδές λειτουργίες, καθώς και χορήγησης κανονικής αδείας, αλλά και ημερήσιας ανάπαυσης (ρεπό), μετά από εργασία σε εφημερία, αργία ή εξαιρέσιμη ημέρα.

Ειδικότερα, δε, για το προσωπικό που απασχολείται σε τμήματα και κλινικές Covid- 19 (πλην ιατρών), αυτό συμπεριλαμβάνεται και στη χρήση ειδικής άδειας μετ' αποδοχών του άρθρου 105 του ν. 2071/1992 (ειδική άδεια υγειονομικού προσωπικού σε τμήματα κλειστού τύπου)».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνέχισε ο κ. Στεφανής, «κατανοώντας τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει ως βούληση και στόχο τη δίκαιη αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται των αποδοχών τους, εξαντλώντας για την επίλυσή τους όλα τα περιθώρια που υπάρχουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή