Ισπανία: Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε ο Π. Σάντσεθ

«Στόχος να ανακάμψει η οικονομία της χώρας»
Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 17:22
UPD:20:36
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διόρισε νέο υπουργό Εξωτερικών, αλλά διατήρησε τον υπουργό Οικονομίας σε έναν «μίνι» ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ θα είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας.

Η Νάντια Καλβίνο κράτησε το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας και προήχθη επίσης σε Πρώτο Αντιπρόεδρο.

Ο Αλμπάρες, ο σημερινός πρεσβευτής στο Παρίσι, αναλαμβάνει τη θέση της Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, η οποία επικρίθηκε ευρέως για τον χειρισμό της διπλωματικής κρίσης με το Μαρόκο, αφού συμφώνησε ότι ο αρχηγός του Μετώπου Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ θα μπορούσε να λάβει υγειονομική περίθαλψη για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Λογρόνιο.

EURONEWS

«Το κύριο καθήκον αυτού του υπουργικού συμβουλίου θα είναι η ενοποίηση της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ.

Μια άλλη σημαντική αποχώρηση είναι του επιτελάρχη του κ. Σάντσεθ, Ιβάν Ρεδόνδο, που θεωρείτο το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις εκλογικές του επιτυχίες. Θα αντικατασταθεί από τον Όσκαρ Λόπεθ, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Τα πέντε μέλη του Unidas Podemos, μειοψηφικού εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, διατηρούν τις θέσεις τους.

Ο μέσος όρος της κυβέρνησης είναι τα 50 έτη και το ποσοστό των γυναικών αυξήθηκε στο 63%.

Ο κ. Σάντσεθ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2020 μετά από μήνες πολιτικής αστάθειας που οδήγησαν στις τέσσερις εκλογές της Ισπανίας σε τέσσερα χρόνια.

Μετά από μόλις δύο μήνες στην εξουσία, η κυβέρνηση συνασπισμού έπρεπε να αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19 που την ανάγκασε να επιβάλει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown της Ευρώπης και έβλαψε την οικονομία της που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας, μια σύγκρουση που διαίρεσε την Ισπανία μετά από το δημοψήφισμα του 2017, το οποίο η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε παράνομο.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο πρωθυπουργός απένειμε χάρη σε εννέα φυλακισμένους αυτονομιστές Καταλανούς πολιτικούς.

Ορισμένα πρόσωπα που βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις για την απονομή χάριτος μετακινήθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από την κυβέρνηση ενώ ο Μικέλ Ίτσατα, ο οποίος βρισκόταν σε συνομιλίες με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, γίνεται υπουργός πολιτισμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País και Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή