Δήμος Αθηναίων: Tα νέα νηπιαγωγεία της πρωτεύουσας

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 11:49
UPD:11:53
A- A A+

Την απαραίτητη για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σχολική στέγη θα παρέχει σε 1.300 παιδιά από τεσσάρων ετών και στις οικογένειές τους από τον Σεπτέμβριο ο δήμος Αθηναίων, εφαρμόζοντας, όπως αναφέρει, τον νόμο της Πολιτείας και υλοποιώντας ένα απαιτητικό ολοκληρωμένο σχέδιο.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, ο μηχανισμός της δουλεύει μέρα νύχτα για να ετοιμάσει τα νηπιαγωγεία που θα υποδεχθούν το Σεπτέμβριο και κάθε Σεπτέμβριο περίπου 1300 μικρά παιδιά, τα οποία είχαν μείνει εκτός δημόσιας εκπαίδευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στην οδό Ιακωβάτων που δημιουργούνται το 153ο και 154ο νηπιαγωγείο κανένα δέντρο δεν έχει κοπεί και δεν θα κοπεί. «Δεν υπάρχει επομένως κανείς λόγος για τη μειοψηφία του δήμου με fake news, καλέσματα και συγκεντρώσεις να μετατρέπει τη γειτονιά σε πεδίο θερινής επαναστατικής γυμναστικής και σύγκρουσης« δηλώνει ο δήμος Αθηαίων.

Στο αδόμητο οικόπεδο που σήμερα λειτουργεί ως αυτοσχέδιος χώρος πάρκινγκ θα δημιουργηθεί σχολείο για 250 παιδιά. Τα δέντρα θα μείνουν στη θέση τους, με εξαίρεση πέντε (από τα 45) που θα μεταφυτευθούν. Θα φυτευτούν επιπλέον 13 μεγάλα πλατάνια, ενώ από τη διεύθυνση πρασίνου του δήμου θα γίνουν χαμηλές φυτεύσεις.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα παιδιά στα σχολεία, τα δέντρα στη θέση τους, τα ψέματα στην άκρη» δηλώνει ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Τα σχολεία θα είναι έτοιμα. Όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί. Σύγχρονα, και ασφαλή. Λύση μεταβατική, αλλά όχι πρόχειρη. Κυψέλες ζωής στις γειτονιές της Αθήνας».

Σύμφωνα με τον δήμο, «η απάντηση σε όσους υποστήριζαν ότι τα παιδιά θα στοιβαχθούν σε "κοντέινερ" είναι οι φωτογραφίες από το πρώτο νηπιαγωγείο που είναι ήδη έτοιμο, στον Βοτανικό.

Το σχολείο διαθέτει 4 αίθουσες, αίθουσα νηπιαγωγών, μεγάλο υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαρά και καλυμμένο με ελαστικές πλάκες ασφαλείας. Διαθέτει θερμομόνωση, πρόσθετη εξωτερική επένδυση, συστήματα πυρασφάλειας, δίκτυο ιντερνετ, συναγερμό ενώ η είσοδος στο χώρο του γίνεται ελεγχόμενα με τη χρήση θυροτηλεόρασης.  Περιμετρικά του σχολείου έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα για τη μείωση του θορύβου. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν δέντρα, ενώ έγινε εκτεταμένη χαμηλή φύτευση. Το 54ο νηπιαγωγείο θα μπορεί να φιλοξενήσει εως 92 παιδάκια.  

Πόσα τέτοια νηπιαγωγεία δημιουργηθούν και πού

Θα δημιουργηθούν 10 νηπιαγωγεία σε εννέα αδόμητα οικόπεδα και σε τρεις αύλειους χώρους υφιστάμενων σχολείων. Επιπλέον, θα διαμορφωθούν επτά αίθουσες νηπιαγωγείων σε έξι υφιστάμενα σχολεία. Αναλυτικά τα τετραγωνικά που θα χρησιμοποιηθούν στους αύλειους χώρους των τριών σχολείων:

α) στην Κυψέλης και Τροίας (6ηΔΚ) για 3 αίθουσες,  θα χρησιμοποιηθούν 126 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 1558,23.

β) στην Μουστοξύδη 23 (6η ΔΚ) για 1 αίθουσα, θα χρησιμοποιηθούν  42 τετραγωνικά μέτρα σε  σύνολο 2193,91.

γ) στην Νικοπόλεως 33 (6η ΔΚ) για 4 αίθουσες, θα γίνει χρήση 700 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο 6476,34 και θα δημιουργηθεί ξεχωριστό προαύλιο με περίφραξη και δική του είσοδο, ώστε τα νήπια να μην έρχονται σε επαφή με παιδιά ανώτερης βαθμίδας που φοιτούν στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Το επόμενο στάδιο  

Οι προθέσεις της δημοτικής Αρχής είναι, όπως σημειώνει, «σαφείς και ξεκάθαρες. Η συγκεκριμένη είναι μια καλή και δόκιμη αλλά μεταβατική λύση. Ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Παιδείας, δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης. Στόχος μας είναι η συνολική διευθέτηση του ζητήματος το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός της επόμενης τετραετίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται το πλήρες σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή