Κοράλλι γίγας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο αντέχει τα πάντα

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 16:55
UPD:21/08/2021 16:25
Airbnb

Ενας δύτης εξερευνά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο. Δύτες είναι και αυτοί που εντόπισαν εκεί το γιγάντιο κοράλλι που έχει καταφέρει να επιβιώσει για σχεδόν πέντε αιώνες.

A- A A+

Τα τελευταία χρόνια οι ειδήσεις που αφορούν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία είναι κατά βάση δυσάρεστες αφού αποκαλύπτουν κάθε φορά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει σε αυτό το εκπληκτικό οικοσύστημα η κλιματική αλλαγή. Αυτή τη φορά η είδηση είναι ευχάριστη αφού αφορά ένα τεράστιο και υγιές κοράλλι που εντοπίστηκε στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Παρά την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους των καταδύσεων. Μια ομάδα από δύτες εντόπισε στην εξερεύνηση που έκανε σε μια νησιωτική περιοχή εντός του μεγάλου υφάλου ένα ασυνήθιστο σε σχήμα και μέγεθος κοράλλι.

Οι δύτες το ανέφεραν και ερευνητική ομάδα έσπευσε να το δει και να το μελετήσει. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάμετρο κοράλλι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Πρόκειται για μια δομή με ύψος πέντε μέτρων και διάμετρο 11 μέτρων.

Το κοράλλι έλαβε την ονομασία «Muga dhamb» που σημαίνει «μεγάλο κοράλλι» στην διάλεκτο των ιθαγενών που ζουν στα νησιά της περιοχής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κοράλλι δημιουργήθηκε πριν την έναρξη της αποίκησης της Αυστραλίας το 1788 και έχει ηλικία κάπου ανάμεσα στα 421 και τα 438 έτη.

Αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο αλλά και από διαφόρων ειδών θαλάσσιους οργανισμούς. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όπως διαπίστωσαν το 70% του κοραλλιού είναι υγιές έχοντας καταφέρει να επιβιώσει και διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση από την τοξική επίδραση που έχει στα κοράλλια η κλιματική αλλαγή, τις παλίρροιες, διαφόρους φυσικούς εχθρούς, την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και από 80 τροπικούς κυκλώνες που έχουν χτυπήσει το σημείο που βρίσκεται.

Το μυστικό σύμφωνα με τους ερευνητές βρίσκεται στη διάμετρο του. Κάποια κοράλλια επιλέγουν εξελικτικά να αποκτούν μεγαλύτερη διάμετρο η οποία τους προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή. Το γεγονός ότι αυτό το κοράλλι έχει τόσο μεγάλη διάμετρο είναι πιθανώς η αιτία που έχει αντέξει τόσους αιώνες να στέκεται ανέπαφο αντιμετωπίζοντας τόσους αντιπάλους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή