Σουηδία: Παραιτείται τον Νοέμβριο ο Στέφαν Λεβέν

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 15:14
via REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, δήλωσε την Κυριακή ότι θα παραιτηθεί τον Νοέμβριο για να δώσει χρόνο σε διάδοχο για να προετοιμαστεί για τις γενικές εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο κ. Λεβέν, ο οποίος επανήλθε ως πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εκδίωξή του σε μια ιστορική ψηφοφορία δυσπιστίας, είπε σε μια πολιτική συγκέντρωση ότι θα αποχωρήσει από τη «θέση του προέδρου του κόμματος στο συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο και στη συνέχεια θα παραιτηθεί επίσης από πρωθυπουργός.»

Ο 64χρονος Λεβένυπηρέτησε ως αρχηγός κόμματος για σχεδόν 10 χρόνια και ως πρωθυπουργός από το 2014. «Όλα έχουν ένα τέλος και θέλω να δώσω στον διάδοχό μου τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες», είπε.

Ο πρώηνσυνδικαλιστής ηγέτης οδήγησε μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας μαζί με το Κόμμα των Πρασίνων τα τελευταία τρία χρόνια, αγωνιζόμενος να βρει έναν λειτουργικό συνασπισμό μετά από αβέβαιες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του ήταν ωστόσο έκπληξη, καθώς ο  κ. Λεβέν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε να ηγηθεί του κόμματος στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή