Αγορά εργασίας-κοινωνικά προγράμματα επί τάπητος στη συνάντηση Χατζηδάκη-Επιτρόπου Σμιτ

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 14:42
A- A A+

Με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, συζητήθηκαν μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, «για τα οποία δουλεύουμε μαζί κι αναλύσαμε όλες τις διαφορετικές πτυχές της  συνεργασίας  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, μιας συνεργασίας πολύ θετικής και εποικοδομητικής.

Ξεκινάμε τώρα τον σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Εξέφρασα τη συμφωνία μου με τις προτεραιότητες που έχει θέσει  η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων - που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για την Επιτροπή - και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας  υπό το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στις οικονομίες μας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανάγκης για ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ποιοτική θέση εργασίας». 

Ο κ. Σμιτ σημείωσε πως συζητήθηκαν και οι κοινωνικές πολιτικές στο πεδίο της παιδικής προστασίας, «δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά. Καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά, θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την υλοποίησή του. Αποτελεί και αυτό προτεραιότητα για την Επιτροπή, καθώς όλοι ξέρουμε ότι αν δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά, αυτό  σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες και ως ενήλικοι».

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε πως «μιλήσαμε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το σύνολο της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για την πολιτική μας στην αγορά εργασίας, στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στην κοινωνική προστασία.

Η πολιτική μας στοχεύει στο να υιοθετήσουμε στην Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή προσέγγιση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το δικό μας υπουργείο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, ούτε μπορούμε να παραμείνουμε δέσμιοι του λαϊκισμού. Προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει τον δρόμο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι αυτό κάναμε με τον νόμο για την προστασία της εργασίας, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, κι αυτό θα κάνουμε πολύ σύντομα με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και με τα κονδύλια που μας αναλογούν από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν αρκεί η απορρόφησή τους, αλλά η αξιοποίησή τους στο μέγιστο βαθμό προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων.

Πιστεύω μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική προστασία χωρίς οικονομία που λειτουργεί και αναπτύσσεται, άρα και χωρίς επιχειρηματικότητα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει και οικονομία που προχωρεί χωρίς κοινωνική προστασία. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε, να συνδυάσουμε τον στόχο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με το στόχο της κοινωνικής προστασίας. Αυτό είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και αυτήν υιοθετεί αυτή εδώ η κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή