Ά. Σκέρτσος: Λαμβάνουμε ισορροπημένα μέτρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας

Σεβόμαστε δικαιώματα και ελευθερίες
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 12:07
UPD:12:10
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

«Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα ως προς τον σεβασμό δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ταυτόχρονα προστατευτικά για τη δημόσια υγεία, για την υγεία των πολιτών. Να μη γέρνουν ούτε προς τη μία πλευρά ούτε προς την άλλη, να μην είναι ούτε υπέρμετρα αυστηρά αλλά ούτε και πολύ χαλαρά», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στόχος είναι «να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών αλλά και την υγεία της οικονομίας», συμπληρώνοντας ότι «Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία ή η υγεία της οικονομίας από τη νόσηση των παιδιών. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι 600.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτοί κινδυνεύουν από την πανδημία, αυτοί νοσούν βαριά, αυτοί μπαίνουν στις ΜΕΘ και, δυστυχώς, ένα ποσοστό αυτών καταλήγει». 

Οι γονείς να ακούσουν τα επιστημονικά επιχειρήματα

«Αυτήν τη στιγμή ένας στους πέντε ανηλίκους ηλικίας 12-17 ετών, 150.000 παιδιά δηλαδή, έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν. Είναι σημαντικό το ποσοστό αυτό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «Σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους, η απόφαση προφανώς ανήκει στους γονείς, τους κηδεμόνες που έχουν την ευθύνη των ανηλίκων και προφανώς συμμετέχει στην απόφαση και το παιδί ανάλογα με την ηλικία. Έχουμε γονείς που είναι εμβολιασμένοι αλλά σκέπτονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι σεβαστό, δεν μπορούμε να βάλουμε πολύ αυστηρούς, μονοκόμματους κανόνες σε γονείς, να διχάσουμε οικογένειες ως προς την επιλογή να πάνε σε ένα εστιατόριο και να θεωρούν ότι η πολιτεία τούς επιβάλλει να εμβολιάσουν και τα παιδιά αν αυτοί θεωρούν ότι δεν θέλουν να τα εμβολιάσουν».

Ζήτησε, δε, από τους εμβολιασμένους γονείς που έχουν αμφιβολίες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, «να ακούσουν τα επιστημονικά επιχειρήματα, όχι από τα δικά μου χείλη, από τα χείλη των παιδιάτρων, των επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές». Επικαλούμενος, άλλωστε, και τη συνύπαρξη με τα παιδιά κάτω των 12 ετών, ο υπουργός βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «Ο κανόνας της προστασίας της υγείας αλλά και της κοινωνικής συνύπαρξης είναι εμβόλιο, τεστ και μάσκα, μέχρι να τελειώσει η πανδημία, μέχρι να πετύχουμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού και ανοσίας». «Απόλυτα ασφαλής χώρος δεν υπάρχει», συμπλήρωσε.

Πρέπει να ανεβάσουμε και άλλο τους εμβολιασμούς

«Είμαστε πολύ καλύτερα από την ανατολική Ευρώπη, είμαστε λίγο χειρότερα από τη δυτική Ευρώπη, είμαστε στο μεταίχμιο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπως είθισται να συμβαίνει σε διάφορα πράγματα και στοχεύουμε να φτάσουμε στα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης.

Αυτός είναι ο στόχος και για αυτό εφαρμόζουμε λίγο πιο αυστηρά πρωτόκολλα από αυτά», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Έχουμε μείνει λίγο πιο πίσω και πρέπει να ανεβάσουμε και άλλο τους εμβολιασμούς. Έχουμε 6,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περίπου 1-1,5 εκατ. πολίτες που έχουν νοσήσει, δεν ξέρουμε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ο στόχος είναι να φθάσουμε έναν αριθμό κοντά στα 8-8,5 εκατ. που έχουν φυσική ή τεχνητή ανοσία», τόνισε παρουσιάζοντας τους αριθμητικούς στόχους.

Επιπλέον, «έχουμε πει ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, τα 2/3 των πολιτών έχουν επιλέξει τον εμβολιασμό και είναι ασφαλείς, άρα η οικονομία δεν μπορεί να κλείνει για το 1/3. Πρέπει, όμως, να προστατέψουμε την υγεία και αυτού του 1/3. Και, επειδή το κράτος δεν έχει τους πόρους να πραγματοποιεί 1-1,5 εκατ. τεστ κάθε εβδομάδα, έχουμε πει ότι οι άνθρωποι αυτοί με δικό τους κόστος πρέπει να κάνουν ένα ως δυο τεστ», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Αυταρχικό να υποχρεωθεί ένας εργαζόμενος να είναι εμβολιασμένος

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη, υπάρχει το ζήτημα της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει ένα αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας σε εργαζομένους που θα οδηγήσει σε απολύσεις, «είναι αυταρχικό να υποχρεωθεί ένας εργαζόμενος να είναι εμβολιασμένος».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «σε ένα κατάστημα εστίασης, εφόσον το προσωπικό και ο καταστηματάρχης έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, να ενημερώνουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Διαβεβαίωσε δε ότι «Είμαστε εναρμονισμένοι με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και κανόνες δικαίου. Υπάρχει μία πολύ λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρηθεί μεταξύ προστασίας των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, των υποχρεώσεων, αλλά και της δημόσιας υγείας».

«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διατηρήσει συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και ηρεμίας για να μπορέσουμε να γευθούμε όλοι τους καρπούς της ανάπτυξης που έρχεται. Αν κάποιοι, από τα δεξιά ή τα αριστερά, θέλουν την κυβέρνηση να τη βλέπουν να μαλώνει με κοινωνικές ομάδες, αυτό δεν θα το δουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος. 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή