Ισπανία: Η πιο όμορφη διαδρομή στη Σεγόβια - και αυτή με τους λιγότερους τουρίστες

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 15:43
Shutterstock
A- A A+

Οι τουρίστες φτάνουν στη Σεγόβια με... πολλούς άσους στο μανίκι, όπως χαρακτηριστικά γράφει η ABC: το υδραγωγείο, τον καθεδρικό ναό, το περίφημο φρούριο και ένα αποθεματικό για ένα ψητό αρνί ή ένα γουρούνι. Με αυτό εξασφαλίζουν μια σχεδόν τέλεια μέρα. Ωστόσο, πέρα ​​από αυτά, η πόλη έχει πολλές άλλες αναγνώσεις. Μερικά, ανάμεσα στον ουρανό και το έδαφος: τα ξημερώματα, σε μια πλατειά στην Calle 3 de Abril, στα περίχωρα, μισή ντουζίνα μπαλόνια πετούν συνήθως με τουρίστες μπερδεμένους από το θέαμα. Και μετά υπάρχει η άλλη πρόταση: μια βόλτα κατά μήκος του (ίσως) ελάχιστα γνωστού τείχους που περιβάλλει την παλιά πόλη.

Το τείχος της παλιάς πόλης

Το τείχος της Σεγκόβια δεν είναι προφανές: πρέπει να το ψάξετε. Για να δείτε τους πέτρινους τοίχους που αγκαλιάζουν την πόλη, πρέπει να προχωρήσετε λίγο παραπέρα. Η διαδρομή, η οποία δεν έχει συγκεκριμένο φυλλάδιο στο τουριστικό γραφείο, ξεκινά ανεβαίνοντας τις σκάλες που ανεβαίνουν δίπλα στο υδραγωγείο στην κορυφή. Εκεί, μια όμορφη άποψη περιμένει την επιβλητική και ιστορική ρωμαϊκή κατασκευή, καθώς και την Postigo del Consuelo, μια πόρτα που γκρεμίστηκε τον 19ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε το 1947 επαναχρησιμοποιώντας το μπροστινό μέρος ενός κτιρίου στο Calle Real. Από αυτό το σημείο μέχρι την πόρτα του San Andrés μπορεί να υπάρχει περισσότερο από μία ώρα στο δρόμο, ή ίσως δύο, ανάλογα με τη βιασύνη, τις φωτογραφίες ή την περιέργεια του καθενός.

EPA/PABLO MARTIN

Ο πρώτος περιτοιχισμένος περίβολος στη Σεγόβια χρονολογείται από τον 3ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, εκτελέστηκε μια πιο ολοκληρωμένη διάταξη. Και από το 1088 έως το 1122, που ανατέθηκε από τον Αλφόνσο ΣΤΙ στον γαμπρό του κόμη Ραϊμούνδο ντε Μποργκόνα, χτίστηκε το περιφραγμένο περίβλημα, το οποίο είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα. Είχε μήκος 3,4 χιλιόμετρα , με μέσο ύψος 9.47 μέτρα, και χτίστηκε σε ορισμένα τμήματα με τοιχοποιία, σε άλλα με πέτρινη λάσπη και χρήση ασβέστη και άμμου ως κονιάματος.

Αρχίσαμε να ακολουθούμε αυτόν τον τοίχο στο Postigo del Consuelo - ένα άνοιγμα στον τοίχο που είναι λιγότερο σημαντικό από μια πόρτα - αναζητώντας την εκκλησία του San Juan de los Caballeros. Πρόκειται για ένα κτίριο που χτίστηκε μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα με δομή τριών σηκών στα ερείπια μιας εκκλησίας από την περίοδο των Βησιγότθων. Το 1905 το κτίριο εξαγοράστηκε από τον αγγειοπλάστη Daniel Zuloaga, ο οποίος εγκατέστησε το εργαστήριο και το σπίτι του εκεί. Σήμερα είναι η έδρα του Μουσείου Zuloaga.

Ο Οπωρώνας των Λέξεων και των Κερασιών

Ο περίπατος συνεχίζεται προς τον Οπωρώνα των Λέξεων και των Κερασιών, έναν κήπο που εγκαινιάστηκε το 2010 στη βόρεια όψη του τείχους προς τιμήν του συγγραφέα Μιγκέλ Ντελίμπ. Ναι, είναι γεμάτο λέξεις που προσδιορίζουν το έργο του («Απλότητα», «Ομορφιά», «Πέτρα», «Αίσθηση», «Πεδίο» ...) ενσωματωμένο στον τοίχο, σε αυτήν την υπερυψωμένη περιοχή της Σεγόβια, τοπίο που προκαλεί ίλιγγο. Ακούγεται μόνο ο απαλός ήχος κάποιας πηγής. Κανένας τουρίστας δεν φαίνεται.

Το επόμενο ορόσημο στο δρόμο μας είναι η Puerta de San Cebrián, δίπλα σε έναν πεζόδρομο από όπου μπορείτε να θαυμάσετε αυτήν την περιφέρεια της Σεγόβια. Ήταν η είσοδος του περιφραγμένου περιβόλου από τη γειτονιά San Lorenzo. Έξω από τα τείχη, στην άλλη πλευρά του ποταμού, βρίσκεται το τεράστιο μοναστήρι Santa María del Parral του 15ου αιώνα, το οποίο ανήκε πάντα στο τάγμα του San Jerónimo.

Στη συνέχεια βρίσκουμε τη συλλογή κουκλοθέατρου Francisco Peralta (δωρεάν είσοδος) και τον Κήπο των Ποιητών, μια ανακαινισμένη και φροντισμένη γωνιά που ανοίγει στις 10.30 το πρωί. Υπάρχουν εκείνοι που το επιλέγουν για να γιορτάσουν τον πολιτικό τους γάμο. Στον ορίζοντα, πέρα ​​από μια από τις μάχες, μπορείτε ήδη να δείτε μια γωνιά του φρουρίου.

EPA/PABLO MARTIN
Το μονοπάτι των στεναγμών

Το τελευταίο τμήμα - πρόσφατα ανακαινίστηκε- ξεκινά δίπλα στο φρούριο. Και έχει ένα δικό του όνομα: το μονοπάτι των στεναγμών . Δίπλα στην πινακίδα όπου υπάρχουν στίχοι, υπάρχει μια σχετικά απότομη σκάλα που πρέπει να κατεβείτε για να περπατήσετε κατά μήκος ενός μονοπατιού που διατρέχει τον τοίχο.

Στο τουριστικό γραφείο συμβουλεύουν άνετα υποδήματα, αλλά μην φοβάστε. Το μονοπάτι είναι σε άριστη κατάσταση. Πίσω μας βρίσκεται το φρούριο της κάρτας, η κατοικία των βασιλικών και, μαζί με τον Κάρλος Γ ', η έδρα του Βασιλικού Κολλεγίου Πυροβολικού. Αριστερά, ο ψηλός πέτρινος τοίχος που έχουμε έρθει να δούμε (μόνοι, χωρίς τουρίστες, παρά το Σάββατο). Δεξιά, η κοιλάδα των Κλαμόρες, τα περιβόλια που ήταν τόσο σημαντικά τον 12ο αιώνα (εξακολουθούν να καλλιεργούνται), η νότια όψη της Σεγκόβια. Και στο βάθος, η σιλουέτα του καθεδρικού ναού.

Η έξοδος αυτού του αναστηλωμένου τμήματος, μερικών εκατοντάδων μέτρων, μας οδηγεί στην Puerta de San Andrés, όπου έχει εγκατασταθεί ένα τουριστικό γραφείο αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στον τοίχο. Μπορούμε να μάθουμε κάτι περισσότερο για τις πύλες της πόλης, αυτή του Σαντιάγκο, την προαναφερθείσα του Σαν Σεμπριάν και αυτή του Σαν Αντρέ (αυτές του Σαν Μαρτίν και του Σαν Χουάν δεν υπάρχουν πλέον). Και στη συνέχεια, για ένα ευρώ, ανεβείτε στον τοίχο, περπατήστε λίγα μέτρα κατά μήκος ενός πεζόδρομου που κάποτε ήταν ο περίπατος.

EPA/PABLO MARTIN

Σε αυτόν τον δρόμο έχουμε δει την τριάδα των άσων που κάθε τουρίστας περιμένει να βρει, το υδραγωγείο, τον καθεδρικό ναό και το φρούριο. Αλλά με άλλο τρόπο. Από έναν παλιό τοίχο που τώρα αρχίζει να μοιάζει με καινούργιος.

Ο τέταρτος άσος γυρίζει πίσω στο υδραγωγείο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ABC

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή