Νύχτες Πρεμιέρας: Χρυσή Αθηνά στη «Νύχτα της Φωτιάς»

Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 22:12
UPD:22:13
A- A A+

Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού.

Η 27η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με γεμάτα, θερινά και κλειστά, σινεμά με ασφάλεια και απέδειξε ότι το κοινό μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στις αίθουσες και να απολαύσει τη μοναδική, συλλογική κινηματογραφική εμπειρία της μεγάλης οθόνης.

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, η Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκαν στη «Νύχτα της Φωτιάς», ενώ στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction τη Χρυσή Αθηνά κέρδισε το «Faya Dayi».

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας φέτος αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Μπάμπη Μακρίδη (πρόεδρος), την ιστορικό κινηματογράφου Ντίνα Ιορντάνοβα, τον executive producer Τίτους Κρέγιενμπεργκ, την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου και τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο.

Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας

Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ) δόθηκε στην ταινία «Η Νύχτα της Φωτιάς» της Τατιάνα Χουέζο, για «την ερμηνεία, τη συνολική αισθητική της εικόνας και τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερα μεταφέρει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα σε αυτό το αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται.

Γυρισμένη σε ένα απόμακρο μέρος, αυτή η ταινία μας μεταφέρει σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων διηγούμενη την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και της μητέρας της που παλεύουν για την επιβίωση» ανέφερε η κριτική επιτροπή. Η Τατιάνα Χουέζο κέρδισε και το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών.

Βραβείο Σεναρίου στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Εύθραυστη ισορροπία». Η «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer καθώς και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για «τη δύναμη της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς πάνω στο διαχρονικό κοινωνικό σχόλιο του εγκλεισμού, για την ευαισθησία και την απελευθερωτική παρουσία του έρωτα ως ανεξάρτητης δύναμης πέρα από διαχωρισμούς, για την ευφυή χρήση του μοντάζ στην ανάδειξη των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας και για τη χρήση της όλης φιλμικής γλώσσας, δηλαδή τη φωτογραφία, τον ήχο και τις εξαιρετικές ερμηνείες».

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ αποτελούνταν από τον ντοκιμαντερίστα, σκηνοθέτη και παραγωγό Μάρκο Γκαστίν (Πρόεδρος), τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, την διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Κατρίν Κιλγκάρντ, τη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Νόε Μέντελ και τον δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Άρη Χατζηστεφάνου.

Χρυσή Αθηνά για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ

Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ δόθηκε στο «Faya Dayi» της Τζέσικα Μπεσίρ. «Η ταινία επιλέχθηκε ομόφωνα για την εντυπωσιακή και μαγευτική κινηματογραφική της ποιότητα, παρουσιάζοντάς μας τις διαφορετικές διαθέσεις της, χωρίς ποτέ να υποτιμά το περιεχόμενό της. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρυφή πραγματικότητα η οποία δελεάζει το κοινό να επανεξετάσει τις συνθήκες των ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ατελείωτης αναμονής» σημείωσε η κριτική επιτροπή.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Αγελάδα» της Άντρεα Άρνολντ, «μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας μια αφυπνιστική εμπειρία».

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Για την φετινή 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, διεκδίκησαν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ (2.000 ευρώ για τη Χρυσή Αθηνά και από 1000 ευρώ για την Αργυρή Αθηνά και τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Σεναρίου).

GIORGOS CHARITAKIS

Η κριτική επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» αποτελούνταν από τις/τους: Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (Πρόεδρο), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Χρυσή Αθηνά στο «Horsepower»

Η κριτική επιτροπή απένειμε τη Χρυσή Αθηνά στην ταινία «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου, που «αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη».

Η Αργυρή Αθηνά- το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη, καθώς σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία».

Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μανώλη Μαυρή για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες μέρες» και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στον Ηλία Ρουμελιώτη για την ταινία «Από το Μπαλκόνι».

Το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκαν η Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία «Μετά το μεσημέρι» και η Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία «Horsepower», ενώ το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στον Ηλία Μουλά για την ταινία «Μετά το μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή.

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ δόθηκε στην Καίτη Παπαδήμα για το «Every Sunday» που «συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

GIORGOS CHARITAKIS

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης δόθηκε στις Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γκουλάκου για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή, ενώ Ειδική Μνεία Φωτογραφίας δόθηκε στον Αργύρη Γερμανίδη για την ταινία «CORTÁZAR» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με την Κατερίνα Στράουχ.

Την τελετή παρουσίασαν ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» και αρχισυντάκτης του cinemagazine, Πάνος Γκένας, και η Υπεύθυνη Συντονισμού του Φεστιβάλ, Άντυ Δημοπούλου.

Στην αρχή της βραδιάς, ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, Χάρης Ρώμας, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό μιλώντας για τη σημασία και τη λαμπρότητα της τέχνης του κινηματογράφου, υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα είναι εδώ για να στηρίζει τον θεσμό των Νυχτών Πρεμιέρας και να «γιορτάζουμε και τα 127 χρόνια, καθώς όλα τα ωραία πρέπει να έχουν συνέχεια, εξέλιξη και ανάπτυξη...σαν το νεογέννητο μωρό που είναι απόψε εδώ και είναι ήδη σινεφίλ».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, έκλεισε, με την ομιλία του, την Τελετή, ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες, υποστηρικτές, χορηγούς, θεατές και εθελοντές της φετινής διοργάνωσης, δηλώνοντας ευγνωμοσύνη που το πολυπληθές και συγκινητικά πιστό κοινό των Νυχτών Πρεμιέρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αγαπημένου του Φεστιβάλ και επέστρεψε μαζικά στις κλειστές αίθουσες έπειτα από 2 χρόνια και ευχήθηκε «να γιορτάζουμε εξακολουθητικά το σινεμά στο φυσικό χώρο για τον οποίο γεννήθηκε και στις μεγαλύτερες οθόνες που μπορούμε να το συναντήσουμε», έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα της ασφαλούς επιστροφής και συνύπαρξης στις αίθουσες, που έδωσε με εντυπωσιακή επιτυχία και προσέλευση το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς.

Τη λαμπερή βραδιά τίμησαν επίσης με την παρουσία τους o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΘΕΠΕ, Λευτέρης Γιοβανίδης, οι σκηνοθέτες/-ιδες Σταύρος Ψυλλάκης, Νίκος Περράκης, Κωνσταντίνα Κοντζαμάνη, οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα και Χρήστος Στέργιογλου και ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Θεοδώρα Τσαποΐτη και με ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική από τη διερμηνέα του Φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρλή Θεοφυλακτοπούλου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας λήξης της φετινής σεζόν του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, του πλέον πολυαναμενόμενου «Dune» του Ντενί Βιλνέβ.

Το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει παραταθεί για μία ακόμη μέρα, εκτιμώντας το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του κοινού στις προβολές του εορταστικού δεκαημέρου και συμπληρώνεται με τρεις επαναληπτικές προβολές τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο IDEAL.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς