Διεθνείς συμμαχίες vs τουρκικής προκλητικότητας

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 07:00
REUTERS/BRIAN SNYDER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

Τον χορό των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα, που ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο και δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά της σχέδια. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως η χώρα μας παρανόμως διατηρεί στρατό στα ελληνικά νησιά! Μάλιστα, κάνει ένα ακόμα άλμα ενάντια στη λογική και στις διεθνείς συμβάσεις και ισχυρίζεται πως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο της εθνικής κυριαρχίας επί αυτών των νησιών. 

Ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν μένει μόνο στην εμπρηστική ρητορική της, αλλά προκαλεί και με τις κινήσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό πως συνεχίζονται οι  παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα συνεχίζει να επιχειρεί ανεπιτυχώς ένα blame game και εξαπολύει κατηγορίες για την Ελλάδα σε μια ύστατη προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτό το γαϊτανάκι των προκλήσεων.
Το επόμενο διάστημα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας και το «θερμό» φθινόπωρο αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό φάνηκε και στον πρόσφατο 63o γύρο των διερευνητικών επαφών, καθώς με τη στάση της η Άγκυρα είχε φροντίσει να ναρκοθετήσει το κλίμα διαλόγου. Άλλωστε, και στο Κυπριακό συνεχίζεται η ίδια εμπρηστική ρητορική, με αναφορές σε δύο κράτη (παρότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν βρίσκουν υποστηρικτές στη διπλωματική κονίστρα). 

Απέναντι στις πρωτοφανείς αυτές κινήσεις της Άγκυρας η ελληνική πλευρά καλείται να απαντήσει -παράλληλα με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων- με έναν διπλωματικό μαραθώνιο. 

Η συμφωνία με τη Γαλλία -που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής- αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα, ενώ μέσα στον μήνα εκτός απροόπτου ολοκληρώνεται και η συμφωνία με τις ΗΠΑ. Με το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό και την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται είναι φανερό ότι η ενδυνάμωση των συμμαχιών στη διεθνή σκηνή αποτελεί μονόδρομο.    

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή