Στο Αιγαίο αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 23:04
UPD:23:04
A- A A+

Το εντυπωσιακό ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, ξεκινά από τον Πειραιά επίσημα τη διεθνή ιστορικο-εκπαιδευτική αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο. Επίσης, στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο λιμάνι του Πειραιά. Το ιστιοφόρο είναι ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας, και ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Διοργανωτές της αποστολής είναι ο «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και η εταιρεία παραγωγής ταινιών «Skyfirst». Στην αποστολή συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της UNESCO, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης. Για πρώτη φορά,  η ομάδα θα συμπεριλαμβάνει νέους εξερευνητές, Ρώσους μαθητές και φοιτητές.

Στο πλαίσιο της ιστορικο-εκπαιδευτικής αποστολής, για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν το άγνωστο σε πολλούς ιστορικό γεγονός –την ύπαρξη τον 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους όπου αγκυροβολούσαν ή βυθίστηκαν ρωσικά πλοία, ενώ αναμνηστικές πλακέτες θα τοποθετηθούν στην Πάρο, πρώην πρωτεύουσα του Νομού. Παράλληλα, θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, που θα κάνει πρεμιέρα σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Οι επισκέπτες στο ιστιοφόρο Shtandart θα μπορούν να δουν και την έκθεση του φωτογραφικού διαγωνισμού του «Ρωσικού Γεωγραφικού Συνδέσμου»,  «Λαοί της Ρωσίας».

Προτεινόμενα για εσάς