Το ελληνικό σινεμά σε πρώτο πλάνο στη μεσαιωνική πόλη της Φλάνδρας

48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 09:02

Μήλα

A- A A+

Στον ελληνικό κινηματογράφο, τους δημιουργούς του αλλά και στους συνθέτες της μουσικής του εστιάζει το 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης που θα διεξαχθεί από σήμερα, Τρίτη, έως τις 23 Οκτωβρίου στη μεσαιωνική πόλη της Φλάνδρας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Focus on Greek Cinema» μεταφέρει για πρώτη φορά στο Βέλγιο μια διαχρονική εικόνα της ελληνικής ταινίας, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό της διοργάνωσης να ακούσει και το σάουντρακ που την διατρέχει.

Μεγαλέξανδρος

Το Φεστιβάλ της Γάνδης, που πάντα στόχευε και στην ανάδειξη της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, θα βραβεύσει φέτος την Ελένη Καραΐνδρου για το σύνολο του έργου της. Η βράβευσή της θα πραγματοποιηθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα World Soundtrack Awards.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο.

Winona

«Στο “Focus on Greek Cinema” αποτυπώνεται η συνέχεια της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό χώρο και η διαρκής εμβέλειά του σ’ αυτόν από την εποχή της διεθνούς καταξίωσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη πορεία του Χρήστου Νίκου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΚΚ.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και δύο διεθνείς συμπαραγωγές στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Brutalia

Η ταινία μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή διεκδικούν βραβεία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Άλλες έξι ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της τελευταίας διετίας θα προβληθούν στο αφιέρωμα.

Το Φεστιβάλ θα συστήσει στο κοινό του τη Ζακλίν Λέντζου, αναδεικνύοντας σημερινές τάσεις του ελληνικού κινηματογράφου που κυοφορούν το μέλλον του και την ευρωπαϊκή προοπτική του. Θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες της, καθώς και η μοναδική μεγάλου μήκους που έχει γυρίσει η σκηνοθέτις.

Άλυτη

Το Φεστιβάλ τοποθετεί σε κεντρικό κάδρο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον συστήσει ξανά στο βελγικό κοινό. Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του δίνει την ευκαιρία μιας σημερινής ματιάς σε ταινίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους είναι και ο εμβληματικός «Θίασος» που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά. Στο πλαίσιο της αναδρομικής αυτής παρουσίασης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Lettre a Theo» της Ελοντί Λελού, συμπαραγωγή Βελγίου και Ελλάδας.

Γιώργος Αρβανίτης - Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η ρετροσπεκτίβα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο πλαισιώνεται από masterclass του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη.

Η Ελένη Καραΐνδρου και η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα είναι παρούσες στη συναυλία με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες συνθέτες», που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Όπερα της Γάνδης.

Προτεινόμενα για εσάς