Ε. Μακρόν: Επενδυτικό πλαίσιο 30 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία και τις εκπομπές ρύπων

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 12:40
UPD:12:42
REUTERS/POOL
A- A A+

Η Γαλλία θέλει να είναι ηγέτιδα δύναμη στο πράσινο υδρογόνο έως το 2030 και να κατασκευάσει νέους, μικρότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (35 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο την προώθηση των πρωταθλητών της βιομηχανίας και την καινοτομία, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Μακρόν είπε ότι ο μακροπρόθεσμος οδικός χάρτης του, που ονομάστηκε «Γαλλία 2030», θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα απομακρύνει μαζικά τη βιομηχανία από τις εκπομπές άνθρακα και θα φέρει τη βιομηχανική παραγωγή σε βασικούς τομείς πιο κοντά.

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη της καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης ταυτόχρονα», είπε σε μια ομάδα επιχειρηματιών, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε μια χώρα που παράγει περισσότερα».

Ο κ. Μακρόν είπε ότι το σχέδιο θα δώσει βασικό ρόλο σε μικρές, ευέλικτες νεοσύστατες επιχειρήσεις στην οικοδόμηση του βιομηχανικού μέλλοντος της Γαλλίας παράλληλα με καθιερωμένους γίγαντες.

Επισημαίνοντας την έλλειψη μάσκας προσώπου όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η κρίση είχε δείξει, από τη μία πλευρά, μια πραγματική ευπάθεια για όλους και, από την άλλη πλευρά, πόσο κρίσιμη είναι η καινοτομία και η βιομηχανική παραγωγή εντός των συνόρων.

«Πρέπει να ξαναχτίσουμε το πλαίσιο για παραγωγική ανεξαρτησία για τη Γαλλία και την Ευρώπη», είπε.

Η Γαλλία θα στοχεύσει στην κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και επίσης στην κατασκευή μεγάλου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ έρχονται επιπλέον ενός σχεδίου ανάκαμψης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε πέρυσι για να βοηθήσει τη Γαλλία να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, ένα μεγάλο μερίδιο των οποίων πήγε στην προώθηση των πιο πράσινων ενεργειακών πολιτικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή