«Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» στο Θέατρο Ιλίσια

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 09:02
A- A A+

Το πολυβραβευμένο έργο «Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του στη σκηνοθεσία, παρουσιάζεται Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Ιλίσια [Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια].

Για το σύγχρονο παραμύθι με ποιητική γραφή, που συναιρεί το ιδιωτικό με το δημόσιο, το ανθρώπινο με το πολιτικό, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μας είπε: «Πρόκειται για την ιστορία τριών Εβραίων αδελφών, που τη δεκαετία του 1840 μεταναστεύουν από το Ρίμπαρ της Βαυαρίας στην Αμερική κι ανοίγουν ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων στην Αλαμπάμα. Κάπως έτσι άρχισε η εντυπωσιακή πορεία των Λήμαν, που κάλυψε 164 χρόνια και τρεις γενιές: από το εμπόριο υφασμάτων και βάμβακος στην ίδρυση δικής τους Τράπεζας και στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του Κόσμου.

Η πορεία, όμως, αυτή είναι μια σταδιακή αποκοπή από τις ρίζες, που αφορούν όχι μόνο την εβραϊκή τους ταυτότητα αλλά και το αντικείμενο της οικονομικής τους δραστηριότητας, που δεν είναι πια το βαμβάκι ή ο καφές, οι σιδηρόδρομοι ή ο καπνός, αλλά κάτι πολύ πιο αφηρημένο.

Γίνονται έμποροι χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η πτώση τους, το 2008, θα δώσει το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας ζήσαμε με οδυνηρό τόπο κι εδώ στην Ελλάδα».

Η εντυπωσιακή πορεία

1844: Ο Χεγιούμ Λήμαν, γιος ενός Εβραίου κτηνοτρόφου από τη Βαυαρία, πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική. Το όνομά του, όπως και την πατρίδα του, τα αφήνει πίσω. Στον Νέο Κόσμο θα ονομαστεί Χένρυ και θα ανοίξει ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων στην Αλαμπάμα. Τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κοντά του οι δυο αδερφοί του, ο Μέντελ που έγινε Εμμάνουελ και ο Μάγιερ.

Κάπως έτσι άρχισε η εντυπωσιακή πορεία των Λήμαν, που κάλυψε 164 χρόνια και τρεις γενιές: από το εμπόριο υφασμάτων και βάμβακος στην ίδρυση δικής τους τράπεζας και στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του κόσμου.

Η κατάρρευση

Η διαδρομή που ακολούθησαν τους απέκοψε από το ίδιο τους το παρελθόν –από την καταγωγή τους  αλλά και την επαγγελματική τους  έναρξη, τα αντικείμενα της δουλειάς τους, που δεν είναι πια κάτι χειροπιαστό αλλά κάτι με «άυλη» μορφή. Γίνονται έμποροι χρήματος και αυτό εμπεριέχει τον μεγάλο κίνδυνο να σκάσει η φούσκα –όπως και έγινε.

Το 2008 είναι η χρονιά της θεαματικής κατάρρευσης της τράπεζας επενδύσεων Λήμαν Μπράδερς, που δίνει το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με συνέπειες που θα αργήσει ακόμα να ξεπεράσει η ανθρωπότητα.

Ο Στέφανο Μασσίνι, από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της Ιταλίας, δημιουργεί μια τοιχογραφία, όπου συμπλέκονται τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας με την πορεία των αδελφών Λήμαν και των απογόνων τους, η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος μαζί με τα χάσματα και τις αμφιβολίες.

Το πολυβραβευμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες κι έχει ανεβεί από κορυφαίους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Λούκα Ρονκόνι και ο Σαμ Μέντες.

 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Αργύρης Ξάφης, Μιχάλης Οικονόμου. Μουσικός επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου / Δημήτρης Βεντουράκης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς