Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 13:54
UPD:16:53
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, τόνισε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 πρωτοστατεί σε επίπεδο ΕΕ στον καθορισμό τολμηρών και φιλόδοξων στόχων αναφορικά με την δραστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είπε, η απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσαν με ορυκτά καύσιμα ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν την πανδημία και προτού υιοθετήσει ανανεωμένους στόχους της για το περιβάλλον η Κομισιόν.

Κατά τη συζήτηση, που είχε με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sacks στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  επέμεινε πως η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της παρά την ενεργειακή κρίση.

Η ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, με στόχο τη μεταφορά φθηνής «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως εν μέσω μιας περιόδου, όπου η ενεργειακή κρίση προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κυβερνήσεις και πολίτες ανά την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι για αυτό η συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, που υπέγραψε η ελληνική πλευρά με την Αίγυπτο, είναι τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίαδα του να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος και ειδικότερα κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Επιπλέον, επανακατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση, που υποστηρίζεται επίσης και από την Ιταλία, για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορωνοιού.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην θέρμανση.

Παράλληλα σημείωσε ότι για να πείσεις τους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να αποδείξεις πως υπάρχει καλύτερο μέλλον μετά τον άνθρακα, πως οι δουλειές, που θα προκύψουν θα είναι καλύτερα αμειβόμενες.

Οι στόχοι της Κομισιόν για την μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι ρεαλιστικοί για τη ναυτιλία

Σε ό,τι αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση του πως έως το 2030 το 10% των θαλασσών μας θα πρέπει να είναι ζώνες απαγόρευση της αλιείας, ενώ υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων υπό τον όρο, πάντως, ότι δεν θα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και πως θα είναι αυστηρώς καθορισμένα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε ότι σε επιστολή, που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζει μεταξύ άλλων πως οι στόχοι της πρωτοβουλίας της Κομισιόν «Fit for 55» για την μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι ρεαλιστικοί σε ό,τι αφορά στον τομέα της ναυτιλίας.

Υπό το δεδομένο, δε, ότι η ελληνική ναυτιλία καλύπτει το 58% της συνολικής στην ΕΕ ο πρωθυπουργός προτείνει, μάλιστα, την ίδρυση στην χώρα μας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες στη ναυτιλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή