Η ΕΕ χωρίς Μέρκελ όπως το «Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 21:33
UPD:21:53
REUTERS/EVA PLEVIER
A- A A+

Επί  16 χρόνια, η καγκελάριος Μέρκελ ήταν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες την αποχαιρέτησαν όρθιοι με ένα θερμό χειροκρότημα.

Μετά τη ευχαριστήρια ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι υπόλοιποι 26  αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σηκώθηκαν και χειροκρότησαν την πολιτικό αρχηγό με τη μεγαλύτερη θητεία, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Στην ομιλία του, ο Μισέλ τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής χωρίς τη Μέρκελ θα είναι  σαν τη «Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».

Ως αποχαιρετιστήριο  δώρο, η Μέρκελ έλαβε μια «καλλιτεχνική αναπαράσταση» του κτιρίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία η Μέρκελ συμμετείχε σε 107 συνόδους κορυφής», όπως είπε ο Μισέλ. Στη συγκινητική του ομιλία, ο Βέλγος πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι στην ΕΕ «θα λείψει η σοφία, η νηφαλιότητα και οι δεξιότητες στη διαμεσολάβηση, της Μέρκελ, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Το πνεύμα σας και η εμπειρία σας θα μείνουν μαζί μας», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Βίντεο μήνυμα από τον Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε επίσης τη Μέρκελ για την «αταλάντευτη » ηθική της πυξίδα και την πολυετή καλή συνεργασία της. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι, κορίτσια και αγόρια, άνδρες και γυναίκες, είχαν ένα πρότυπο για να αναζητήσουν σε δύσκολες στιγμές» είπε σε βίντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ομπάμα που προβλήθηκε  στη σύνοδο κορυφής. «Χάρηκα που ήμουν φίλος σου», είπε ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Για πολλά χρόνια, σε λίγους ηγέτες μπορέσαμε να βασιστούμε, που έθεταν τις αρχές τους πάνω από κάθε στενό ατομικό συμφέρον» είπε ο Ομπάμα. «Ο γερμανικός λαός και ολόκληρος ο κόσμος της χρωστούν ευχαριστίες για τα υψηλά ηθικά της πρότυπα» πρόσθεσε.

«Γενικό  αίσθημα έλλειψης»

Πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων μίλησαν επίσης με θερμά λόγια για τη Μέρκελ. «Είναι η πολιτικός που πραγματικά καθόρισε την Ευρώπη για 16 χρόνια. Μας βοήθησε με πολλή ανθρωπιά να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αποκάλεσε τη Μέρκελ «μεγάλη Ευρωπαία» που «φυσικά αφήνει ένα κενό» στην Ε.Ε.

«Είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της χώρας της, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση»  δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. «Είμαστε καλοί φίλοι. Νομίζω ότι υπάρχει ήδη ένα γενικό αίσθημα έλλειψης»  πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκίτανας Ναουσέντα, απέτισε φόρο τιμής στη Μέρκελ για την «παρέμβασή της  σε κρίσιμες στιγμές και τη συμβολή στην εξεύρεση λύσεων » 

«Πρέπει να σας πω, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν, αλλά η κα Μέρκελ ήταν μια τέτοια μηχανή συμβιβασμού » δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη. Και σε εμάς τους πολίτες του Λουξεμβούργου, ως γείτονες επίσης. Είναι ένα σπουδαίο άτομο που θα μας εγκαταλείψει».

Θα επιστρέψει ξανά η Μέρκελ τον Δεκέμβριο;

 Σύμφωνα με διπλωμάτες, στη μικρή τελετή αποχαιρετισμού προβλήθηκε ένα δίλεπτο βίντεο με σκηνές συνόδων κορυφής από τα τελευταία 16 χρόνια. Η Μέρκελ φαίνεται σε αυτό με πολυάριθμους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν μείνει εδώ και καιρό χωρίς κυβερνητικά καθήκοντα.

Δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι η αυτή η σύνοδος κορυφής της ΕΕ ήταν πραγματικά η τελευταία για τη Μέρκελ. Σε περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό  στο Βερολίνο ξεφύγει από τα καθορισμένα πλαίσια , η Μερκελ  θα μπορούσε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για την επόμενη-την 108η -σύνοδο κορυφής.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή