Το πραξικόπημα στο Σουδάν επισκιάζει την επίσκεψη Μπορέλ στη Ρουάντα

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 12:06
UPD:12:09
REUTERS/POOL
A- A A+

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν μπορεί να επισκιάσει τη σημερινή υπουργική σύνοδο ΕΕ-Αφρικής Ένωσης στη Ρουάντα, υπό την συμπροεδρία του Γιοσέπ Μπορέλ. Η συνάντηση είχε σκοπό να επικεντρωθεί στον κορωνοϊό, τα εμβόλια και την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικής, που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. «Ναι, αναμένουμε ότι αυτό θα τεθεί - η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα», είπε ένας αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για το Σουδάν.

Ο σουδανικός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης τη Δευτέρα, συλλαμβάνοντας πολιτικούς ηγέτες και αποκλείοντας δρόμους προς το Χαρτούμ. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χαμντόκ ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Το πραξικόπημα σημειώθηκε λίγο μετά την αποχώρηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής Τζέφρι Φέλτμαν από την πρωτεύουσα και μετά από μήνες εντάσεων μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ καταδίκασε τη σύλληψη του Χάμντοκ και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να απελευθερώσουν αμέσως όσους έχουν κρατήσει παράνομα. Οι ενέργειες του στρατού αντιπροσωπεύουν μια προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έχει λάβει εκτεταμένη άποψη για την αρμοδιότητα του στις εξωτερικές υποθέσεις, καταδίκασε επίσης τις εξελίξεις. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν και επιβεβαιώνουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στη διαδικασία μετάβασης. Καλούμε όλα τα κόμματα να εγγυηθούν την ακεραιότητα του πρωθυπουργού και των ηγετών των πολιτών», έγραψε στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή