Φον ντερ Λάιεν: Προϋπόθεση για το σχέδιο ανάκαμψης η δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 09:01
UPD:09:03
REUTERS/POOL
A- A A+

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεταρρύθμιση του πολωνικού πειθαρχικού σώματος των δικαστών αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για τη λήψη των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θέλουμε να βάλουμε σε αυτό το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μια σαφή δέσμευση για διάλυση του πειθαρχικού τμήματος, τερματισμό ή μεταρρύθμιση του πειθαρχικού καθεστώτος και έναρξη διαδικασίας επανεγκατάστασης των δικαστών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη, το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επειδή αγνόησε μια από τις αποφάσεις του, όταν στις 14 Ιουλίου διέταξε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, ώστε να τους ασκούνται ποινικές διώξεις, ή να μειώνει τον μισθό τους.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, πριν από την ανακοίνωση του προστίμου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι υποσχέθηκε να διαλύσει, μέχρι το τέλος του έτος, το πειθαρχικό σώμα των δικαστών, που σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή