Πεκίνο: Η G20 θα «πληρώσει το τίμημα» για τη στήριξη στην Ταϊβάν

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 12:36
UPD:12:59
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
A- A A+

Τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους προειδοποίησε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών να μην «ανακατεύονται» στις υποθέσεις της Ταϊβάν, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε ώρες πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρώμη.

«Πρόσφατα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπάθησαν να επιτύχουν σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της Ταϊβάν, κάτι που αντίκειται στις πολιτικές εγγυήσεις που έδωσαν όταν συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με τη [Λαϊκή Δημοκρατία της] Κίνας», ανέφερε ο Γουάνγκ Γι.

«Αν δεν μπορούσαν να σταματήσουν την πολιτική της Ενιαίας Κίνας πριν από 50 χρόνια, στον σημερινό κόσμο του 21ου αιώνα είναι ακόμη πιο αδύνατο», πρόσθεσε ο Γουάνγκ. «Αν προχωρήσουν ανεξάρτητα, σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα ανάλογα», προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις του έγιναν εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Κίνας και Δύσης με επίκεντρο την Ταϊβάν.  Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόσεφ Γου, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Την Πέμπτη και την Παρασκευή συναντήθηκε με αξιωματούχους και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γου είπε ότι είχε πραγματοποιήσει μια «ανταποδοτική συνάντηση» με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «η Ταϊβάν δεν είναι μόνη».

Ο ίδιος ζήτησε υποστήριξη σχετικά με μια επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Ταϊβάν, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απρόθυμη να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από φόβο μήπως αντιδράσει το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψαν επιστολή προς τους ευρωβουλευτές υπερασπιζόμενοι τη Λιθουανία έναντι των κινεζικών απειλών σχετικά με ένα νέο γραφείο της Ταϊβάν στη χώρα της Βαλτικής.

«Λυπούμαστε για την αντίδραση των κινεζικών αρχών... Ας τονίσουμε ότι οι απειλές, η πολιτική πίεση και τα μέτρα καταναγκασμού που στρέφονται κατά των κρατών μελών της ΕΕ δεν είναι αποδεκτά. Θα απωθήσουμε τέτοιες ενέργειες», έγραψαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή