Πώς η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας απειλεί με ευρωπαϊκό μπλόκο την Turkish Airlines

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 11:02
UPD:11:08
REUTERS/KACPER PEMPEL
A- A A+

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν περάσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία, έχουν κατασκηνώσει στα υγρά δάση που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η κρίση αυτή έχει χαρακτηριστεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «υβριδικός πόλεμος» της Λευκορωσίας με στόχο την ΕΕ, καθώς η κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να διευκολύνει μετανάστες να φτάσουν αεροπορικώς στο Μινσκ και από εκεί οι αρχές της χώρας τους βοηθούν να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ, μέσω τριών χωρών: της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Μετά την χθεσινή επίθεση στα πολωνικά σύνορα, δύο αεροπορικές εταιρείες, η Turkish Airlines και η FlyDubai, θα μπορούσαν να δουν ευρωπαϊκό «μπλόκο», αναφέρει το Euobserver, γιατί μετέφεραν για μετανάστες στη Λευκορωσία.

«Η ΕΕ θα διερευνήσει πώς να επιβάλει κυρώσεις, όπως η μαύρη λίστα, σε βάρος των αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα, μετά την απόπειρα εισβολής στα πολωνικά σύνορα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για διευρυμένες κυρώσεις μετά την προσπάθεια εκατοντάδων, κυρίως Κούρδων, μεταναστών να διαπεράσουν τον συρμάτινο φράχτη κοντά στο σημείο διέλευσης «Kuźnica» στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Παράλληλα, όπως είπε, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα ταξιδέψουν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, όπως η Αρμενία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να διασφαλίσουν ότι θα δράσουν για να σταματήσουν την εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του «trafficking» οφείλεται στην αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας, Belavia που έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ, τα στοιχεία του αεροδρομίου του Μινσκ έδειξαν την Τρίτη ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, Turkish Airlines, που είναι δημοφιλής στους τουρίστες της ΕΕ, εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ δύο φορές την ημέρα παρά την κρίση στα σύνορα.

Η low-cost αεροπορική εταιρεία των ΗΑΕ, FlyDubai, και η Cham Wings της Συρίας μετέφεραν επίσης άτομα, όπως σημειώνει το Euobserver.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή