Β. Μακεδονία: Αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής ο Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 09:37
UPD:09:38
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

Αφού ανέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και του αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Ζόραν Ζάεφ θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να βγάλει τη χώρα από την πολιτική της κρίση.

Σήμερα (11/11) λαμβάνει χώρα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζάεφ, την οποία κατέθεσε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το κύριο δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE.

Η ψηφοφορία θα αποκαλύψει ποια πλευρά κατέχει επί του παρόντος την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ή αν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έχει τώρα τουλάχιστον 61 βουλευτές στο πλευρό της, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 62 βουλευτών. Και οι δύο πλευρές τις τελευταίες τρεις ημέρες άφησαν να εννοηθεί ότι και άλλοι βουλευτές ενδέχεται να προσχωρήσουν σύντομα.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε στη χώρα μετά τα απροσδόκητα άσχημα αποτελέσματα της κυβέρνησης στις τοπικές εκλογές. Στη συνέχεια, ο Ζάεφ στις 30 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως αρχηγός του κόμματός του. Ο ίδιος επέμεινε ότι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς αυτόν μέχρι τις επόμενες τακτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Αυτή η εξέλιξη έριξε την κυβέρνηση σε αχαρτογράφητα νερά και το VMRO DPMNE την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι συγκέντρωσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε ένα παρελθόν αμαυρωμένο από διαμάχες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωατλαντική διαδικασία και επειδή εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία και την ενεργειακή κρίση», είπε ο Ζάεφ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του ανακοινώνοντας την απόφασή του να αναβάλλει την παραίτησή του.

Αυτό θα σήμαινε «προσωρινή αναβολή [της παραίτησης ] για να προσπαθήσω να κρατήσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πλευρό των Σοσιαλδημοκρατών. Ειλικρινά περιμένω ότι η δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή