ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το ν/σ των δαπανών - Τέσσερις ώρες η ομιλία Μακάρθι

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 09:58
UPD:10:00
REUTERS/TOM BRENNER
A- A A+

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής αντιμετώπισαν προσωρινό εμπόδιο στην προσπάθειά τους να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τις εκτεταμένες κοινωνικές δαπάνες του κόμματος την Πέμπτη, που υποστηρίχθηκε από μια πολύωρη ομιλία από τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό της Βουλής που οδήγησε τη συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ.

Η Βουλή πρόκειται τώρα να ψηφίσει για το πακέτο δαπανών 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, πριν οι βουλευτές φύγουν από την πόλη για τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών. Και οι ηγέτες της Βουλής είναι βέβαιοι ότι έχουν τις ψήφους - μέχρι στιγμής ο ευάλωτος βουλευτής του Μέιν Τζάρεντ Γκόλντεν είναι ο μόνος Δημοκρατικός που αντιτίθεται δημόσια.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εκτροχίασε τα σχέδια της δημοκρατικής πλειοψηφίας μιλώντας σχεδόν 4 ώρες. Κατήγγελλε από το βήμα τον καταστροφικό, σύμφωνα με τον ίδιο, αντίκτυπο που θα έχει αυτό το σχέδιο στον πληθωρισμό και στην αμερικανική οικονομία, μιλώντας εν παρόδω για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, τα ταξίδια του στην Ευρώπη, τον Ίλον Μασκ ή τους πίνακες που έχει αναρτήσει στο γραφείο του.

Στις 00:30, και ενώ μιλούσε ακόμη, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν την αναβολή της ψηφοφορίας για τις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).

Οι Δημοκρατικοί αιφνιδιάστηκαν από αυτήν την επιλογή και την πολύωρη ομιλία. Μάλιστα το γραφείο Τύπου της Νάνσι Πελόζι εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας: «Είναι ο Κέβιν Μακάρθι καλά;».

Η κάτω βουλή του Κογκρέσου πρέπει να αποφανθεί για ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο προβλέπει κυρίως προσχολική εκπαίδευση για όλους, φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αμερικανικά νοικοκυριά και επενδύσεις για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κείμενο, που φέρει την ονομασία «Build Back Better»  θα πρέπει στη συνέχεια να εξετασρεί από τη Γερουσία, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσα σε διάστημα εβδομάδων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή