Γουαδελούπη: «Εκρηκτική» η κατάσταση, λέει ο Μακρόν

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 13:12
UPD:13:16
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τη Γουαδελούπη, που μαστίζεται από τη βία, για την «αλληλεγγύη» του γαλλικού έθνους μπροστά σε «μια πολύ εκρηκτική κατάσταση» και ζήτησε από τον λαό «να μην ενδώσει σε ψέματα και χειραγώγηση από κάποια από αυτήν την κατάσταση».

 Το νησί, υπερπόντιο γαλλικό έδαφος, συγκλονίζεται από ένα κίνημα που προέρχεται από την αμφισβήτηση της υποχρέωσης εμβολιασμού των υγειονομικών, το οποίο εκφυλίστηκε σε μια κοινωνική κρίση που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενηβία.

Ο αρχηγός του κράτους ζητά επιστροφή στην «ειρήνη» και την «ηρεμία», προειδοποιώντας για απόπειρες πολιτικής εργαλειοποίησης.

Η κατάσταση είναι «πολύ εκρηκτική», σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ταξιδεύοντας στην Αμιέν, ο αρχηγός του κράτους μίλησε για τη βία που ξέσπασε στο νησί αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των μέτρων υγείας. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, πρόκειται για γεγονότα που συνδέονται «με ένα πολύ τοπικό πλαίσιο, με εντάσεις που γνωρίζουμε και που είναι ιστορικές, καθώς και με ορισμένα συμφέροντα που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν λίγο αυτό το πλαίσιο και το «άγχος».

Για να το αντιμετωπίσει, ο Εμανουέλ Μακρόν παρακάλεσε μια απλή μέθοδο: «Εξηγήσεις και πειθώ» για τα μέτρα που αναφέρονται στον εμβολιασμό κατά του Covid-19, ενώ απεργία ξεκίνησε πριν από επτά ημέρες ως αντίδραση στις αναστολές των συμβάσεων που απειλούν πυροσβέστες και ανεμβολίαστο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Γαλλία έστειλε ειδικές δυνάμεις για να αποκαταστήσουν την τάξη στη Γουαδελούπη, μετά από ταραχές, λεηλασίες και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά των μέτρων για τον COVID-19.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαράν είπε ότι η Γαλλία θα στείλει περίπου 50 μέλη των ελίτ τακτικών δυνάμεων GIGN και RAID της χωροφυλακής και της αστυνομίας στο υπερπόντιο έδαφος, όπου έχουν ήδη συλληφθεί 31 άτομα.

Έπειτα από άλλη μια νύχτα με λεηλασίες και φωτιές, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται. Οι αποκλεισμοί επαναλήφθηκαν το Σάββατο στη Γουαδελούπη μετά από άλλη μια νύχτα λεηλασιών και πυρκαγιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, Les Echos

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή