Το... νέο πρόσωπο του Big Ben θα φανεί την Πρωτοχρονιά

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 14:37
UPD:14:39
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Τα καντράν του Big Ben θα φανούν μέσα από ένα σεντόνι την πρώτη του έτους χρόνο ώστε το παγκοσμίως διάσημο ρολόι να εκτελέσει τον πιο σημαντικό ετήσιο ρόλο του - να χτυπήσει την Πρωτοχρονιά για χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Λονδίνου και εκατομμύρια ακόμη που παρακολουθούν στην τηλεόραση.

Ο πύργος του ρολογιού ήταν κρυμμένος για τρεισήμισι χρόνια, ενώ εκατοντάδες τεχνίτες επισκεύασαν την τοιχοποιία, αντικατέστησαν τη μεταλλοτεχνία, το ξαναέβαψαν και το επιχρύσωσαν στη μεγαλύτερη αναπαλαίωση από τότε που χτίστηκε το 1859.

Ο Nick Sturge, διευθυντής έργου για τα ειδικά έργα του Sir Robert McAlpine, είπε ότι η αφαίρεση των ικριωμάτων ήταν ένα «τεράστιο ορόσημο» στο έργο των 79,7 εκατομμυρίων λιρών (107 εκατομμύρια δολάρια). «Μέχρι την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν μεγάλη διαφορά· θα αρχίσουν να παίρνουν πίσω τον πύργο τους», είπε. «Οι κορυφές θα είναι πλήρως ορατές μαζί με τις τέσσερις όψεις του ρολογιού».

Το Μπιγκ Μπεν, το μεγαλύτερο και πιο ακριβές ρολόι τεσσάρων όψεων όταν κατασκευάστηκε, είναι σύμβολο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του Λονδίνου και της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο, καθώς και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης.

REUTERS/TOBY MELVILLE

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των πλαισίων στις όψεις του ρολογιού χρησιμοποιώντας και φυσητό γυαλί, είπε ο Sturge. Οι δείκτες, οι αριθμοί και άλλες λεπτομέρειες των καντράν έχουν βαφτεί ξανά έντονο μπλε αντί για το μαύρο που ήταν γνωστό από καιρό στους Λονδρέζους.

Ο Sturge είπε ότι μια πρώιμη ακουαρέλα έδειξε ένα μπλε χρώμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση βαφής που ανακάλυψε ότι το πρώτο παλτό ήταν το μπλε της Πρωσίας.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», είπε. «Όταν στέκεσαι στο δρόμο είναι ένα πολύ ωραίο νεύμα στο παρελθόν».

Το έμβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξαναβαφτεί στα χρώματα του αρχικού σχεδίου του Charles Barry για τον πύργο, ο οποίος μετονομάστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2012.

Ο αρχικός μηχανισμός του βικτοριανού ρολογιού θα κυριαρχήσει ξανά όταν οι καμπάνες ξαναρχίσουν το γνωστό τους μοτίβο να χτυπούν κάθε τέταρτο και να χτυπούν κάθε ώρα την άνοιξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή