Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γουαδελούπη - Πυρά εναντίον αστυνομικών στη Μαρτινίκα

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 10:50
UPD:10:58
REUTERS/RICARDO ARDUENGO
A- A A+

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατάθηκε μέχρι τις 28 Νοεμβρίου στη Γουαδελούπη, όπου η βία συνεχίστηκε και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου. Στο Παρίσι, η κυβέρνηση επιμένει στην επιστροφή της τάξης, αλλά πρέπει τώρα να παρακολουθήσει μια πιθανή μετάδοση στη γειτονική Μαρτινίκα, όπου αστυνομικοί και πυροσβέστες έγιναν στόχος πυροβολισμών τη νύχτα.

Ωστόσο, αυτή την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, το συνδικάτο της Μαρτινίκας στην αρχή της γενικής απεργίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα καλεί για άρση των οδοφραγμάτων, ανακοίνωσε ο Μπερτράν Καμπισί, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου CSTM. Η διασυνδικαλιστική  συνέλευση«συναντήθηκε και ανέλυσε την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη όσα παρατηρήσαμε όλη αυτή την ημέρα, η διασυνδικαλιστική ένωση αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να άρει τα οδοφράγματα».

Αυτή η απόφαση, ωστόσο, δεν εγγυάται ότι όλα τα οδοφράγματα θα αρθούν γρήγορα και ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν, μερικές από τις οποίες επανδρώνονται από άτομα που δεν ανήκουν σε συνδικαλιστικές ενώσεις.

Το δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο τις αστυνομικές δυνάμεις, μετέδωσε ότι οι πυροβολισμοί διήρκεσαν πολλές ώρες και επισήμανε ότι η κατάσταση είναι «πολύ τεταμένη» παρότι τα συνδικάτα διέταξαν την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχαν τοποθετήσει οι διαδηλωτές.

Πέμπτη νύχτα βίας στη Γουαδελούπη

Αν η πέμπτη νύχτα βίας στη Γουαδελούπη ήταν πιο ήρεμη από τις προηγούμενες, σημαδεύτηκε ωστόσο από πραγματικά πυρά κατά της αστυνομίας, κατήγγειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαράν και των Υπερπόντιων Εδαφών, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Σε μια ένδειξη ότι η ένταση παραμένει στα ύψη, ο νομάρχης της Γουαδελούπης αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Ο Νταρμαράν έθεσε την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης «προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση φυσικά».

Οι πολίτες της Γουαδελούπης και της Μαρτινίκας αντιδρούν κυρίως για το μέτρο, που ισχύει και στην ενδοχώρα της Γαλλίας, το οποίο επιβάλλει σε όλους τους υγειονομικούς εργαζόμενους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και των πυροσβεστών προκάλεσε οργή στον πληθυσμό που κατάγεται από σκλάβους που εργάζονταν στις γαλλικές φυτείες ζαχαροκάλαμου. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, πολλοί άνθρωποι στη Γουαδελούπη εκτέθηκαν επίσης συστηματικά σε τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνταν στις φυτείες μπανάνας.

Γενική απεργία ξεκίνησε και στη Μαρτινίκα χθες Δευτέρα με αίτημα να τερματιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών εργαζομένων και να ληφθούν μέτρα για την μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Η Καραϊβική έχει πληγεί αυτό το φθινόπωρο από ένα νέο κύμα μολύνσεων κορονοϊού που προκαλεί λοκντάουν και ακυρώσεις πτήσεων και οδηγεί σε συρροές ασθενών στα νοσοκομεία, σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός είχε μόλις αρχίσει να δείχνει σημεία ανάκαμψης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή