Γαλλία: Μάσκες παντού, συνεχή τεστ, ενισχυτικές δόσεις

Το σχέδιο του Παρισιού για την αναχαίτιση της πανδημίας
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 16:15
UPD:17:18
REUTERS/POOL
A- A A+

Η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει αναμνηστική δόση εμβολίου για όλους τους ενήλικες και ότι το χάσμα μεταξύ των αρχικών δόσεων και των ενισχυτικών θα μειωθεί στους πέντε μήνες.

Από τις 15 Δεκεμβρίου, το δελτίο υγείας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει πλέον εάν δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιαστικού σχήματος.

Από τις 15 Ιανουαρίου, οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

«Η Γαλλία βιώνει με τη σειρά της ένα πέμπτο κύμα» και «αναμφίβολα θα είναι ισχυρότερο» από το τέταρτο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν. Όμως διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να περάσουμε αυτό το κύμα χωρίς να καταφύγουμε στα πιο περιοριστικά εργαλεία».

Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει «κανένας περιορισμός, καμία απαγόρευση κυκλοφορίας, κανένα πρόωρο κλείσιμο των καταστημάτων, κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός».

Η μάσκα και πάλι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους

Από αυτήν την Παρασκευή, «ένα διάταγμα θα καταστήσει και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας παντού σε κλειστούς χώρους» σε χώρους ανοιχτούς στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των χώρων όπου ζητείται το υγειονομικό πάσο. «Οι νομάρχες θα εξουσιοδοτηθούν επίσης να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στις χριστουγεννιάτικες αγορές», οι οποίες θα υπόκεινται στο πάσο υγείας, «ή στις υπαίθριες αγορές», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν.

«Πρέπει να ενωθούμε» στο ζήτημα των αποστάσεων, επέμεινε ο υπουργός: «Το να είμαστε ελεύθεροι δεν σημαίνει να αρνούμαστε έντονα αυτά τα μέτρα: αυτοί οι μικροί καθημερινοί περιορισμοί είναι τα κλειδιά για την ελευθερία μας. «Αυτές οι χειρονομίες μπορεί να φαίνονται «χλευαστικές», αλλά στην πραγματικότητα είναι «ανεκτίμητες» για την επιβράδυνση του Covid-19. Οι χειραψίες δεν μεταδίδουν μόνο την ανθρώπινη ζεστασιά, διευκρίνισε.

Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει πλέον αυτόματο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων όταν ένας μαθητής έχει προσβληθεί από τον ιό, αλλά ότι θα γίνεται συστηματικός έλεγχος όλης της τάξης. Το τεστ αυτό θα διενεργηθεί είτε από τους νόμιμους εκπροσώπους είτε με την εγκατάσταση εργαστηρίων στα δημοτικά σχολεία. Αυτό το νέο πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα και θα τεθεί σε ισχύ με διαφοροποιημένο τρόπο κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Τα τεστ αυξάνονται και πρέπει να γίνονται καθημερινά και από εργαζόμενους, ενώ θα έχουν ισχύ μόλις 24 ωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos, Guardian

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή